Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков набеди бившия си съратник и председател на Сдружение "Да спасим Корал" във връзки с Румен Николов-Пашата и заяви, че е "активиран" по предварителен сценарий скандал точно в този момент. Това се случи, след като Атанас Русев обвини Лена Бориславова в документни измами, свързани със Сдружението, в което Петков участва, за да може той да встъпи като премиер в служебния кабинет през 2021 г.

В събота сайтът "Биволъ" публикува документи, за които се твърди, че са съставени с фалшив подпис на председателя на "Да запазим Корал" Атанас Русев. Първият е пълномощно, с което Бориславова може да се разпорежда с делата на Сдружението. Останалите са протокол от заседание, на което се взима решение за освобождаване на Кирил Петков като член на управителния съвет и назначаването на Мартин Драгулев на негово място и декларация за истинност. Неверните обстоятелства били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интереси.

"Това е "иконата" на "Продължаваме Подмяната", Лена Бориславова, която се е изгаврила с мен и сдружението което представлявам, като си е направила фалшиво пълномощно от мое име и още куп фалшиви документи и подписи, с което е сменила Управителния Съвет на нашето гражданско сдружение "Да запазим Корал". Ред престъпления според Наказателния Кодекс", написа Русев в профила си във Фейсбук, публикувайки разследването.

Последва отговор на самата Лена Бориславова, която заяви тази сутрин в интервю, че "по никакъв начин не се притеснява от проверка, свързана с това общо събрание". Юристката и бивша говорителка на служебния кабинет "Петков" призова органите на реда да си свършат работа, без да потвърждава или отрича изнесените данни в журналистическото разследване. "И всичко, което мога, ще съдействам на всякакви разследващи органи да излезе истината. Бил ли е или не Петков част от УС на Сдружението към момент, в който той е встъпил в длъжност като министър на икономиката? Това са факти, които могат да се видят в Търговския регистър", заяви Лена Бориславова.

Малко по-късно и самият Кирил Петков коментира скандала с бившия си съратник в Сдружение "Да запазим Корал" Атанас Русев

"Смут в дълбоката държава:

Познавах Атанас Русев като китайист и активист на каузата за плаж Корал.

За пръв път разбрах, че Атанас Русев има и друго лице през 2022.

През февруари 2022, тогава като премиер, подадох списък от 19 лица на Иван Гешев - в този момент главен прокурор. В списъка е и Румен Николов - Пашата - една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов.

В същия ден, в който списъкът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев, който тази сутрин така артистично се възмущаваше от "неправдите", ми звъни ядосан и ми казва, че не е трябвало да слагам Пашата в моя списък.

Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал премиер точно за да променя дълбоката държава и че хора като Пашата трябва за бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона.

След това се обади на баща ми, който познава също от Корал и му крещя защо съм сложил Пашата в списъка от 19 потенциални престъпника на дълбоката държава. В онзи момент баща ми не е сам, има още един човек с него, който става свидетел на този разговор и може да го потвърди.

И сега питам - кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи?

Кой го активира в този добре готвен по предварителен сценарий скандал точно в този момент?", написа във фейсбук бившият служебен премиер и настоящ лидер на "Промяната".

Последва и светкавичен отговор от Русев, отново в социалната мрежа:

"Ало, Кикиту, тези изтъркани опорки, дето ги спускаш, за да си изчистиш всички измами, с които влезе в политиката, не вървят. Опитите ти да лъжеш и да клеветиш, че нашата реакция от Корал за твойте беззакония има нещо общо с "Пашата", ми дават основания да ти заведа едно чудесно дело за клевета. Ние реагираме по закон, защото всяко бездействия от страна на сдружението и лично от моя страна би означавало съучастие към това престъпление, което не може да допуснем. Потърпевши са не само Корал, но и цялото общество, което ти имаш претенции да управляваш. Докога ще продължаваш така да лъжеш и да мажеш? Такива хора като теб трябва да бъдат не само извън политиката, но и извън обществения живот. Ти излъга и предаде надеждите на цял един народ. Знаеш каква е съдбата на предателите по справедливост.", написа Атанас Русев.