Вчера имаше въпрос към г-н Борисов кой управлява ГЕРБ и той доста помълча. Бойко Борисов може би трябва да попита този, който управлява ГЕРБ, преди да взема решения. Той не е в положение да поставя условия. Нека да видим програмата му и ще говорим, до момента такава не сме видели. Последните две правителства бяха на "Продължаваме промяната" и се работеше по нашата програма.

Това заяви пред журналисти в Бургас съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в отговор на Бойко Борисов, който по-рано днес на среща със симпатизанти в Петрич коментира, че преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ след изборите на 9 юни може да има, но без в преговорния екип да бъдат Николай Денков, Кирил Петков и Асен Василев. 

"Да разбира се, че с ПП и ДБ ще работя, но не по тяхната, а с доминиращата власт на ГЕРБ в управлението. С наши премиери, с наши министри, само тогава", категоричен бе Борисов.

"Нека да видим каква ще е програмата на г-н Борисов, до момента така не сме видели. Нека да видим хората кой ще изберат в парламента, а след което ще се види с кого ще работим. Нашата програма не е променена от 2021 година - България да стане нормална европейска държава, в която се спазват правилата, има честни конкурси, върховенство на закона и финансовата политика не е от латиноамерикански тип", контрира го Асен Василев.

Бившият финансов министър коментира и думите на лидера на ГЕРБ, че "няма пари в държавата".

"Оставихме бюджетен излишък от 400 млн. Има над 10 млрд. в резерва на страната, това са достатъчно средства, за да бъде изпълнен бюджетът, както е планиран. 1,7 млрд. харчим за пенсии на месец, около 1 млрд. за заплати за държавни служители и капиталови разходи. После идват и постъпленията от ДДС и от данък физически лица, и осигуровки. Това не е нищо ново и невероятно, което да се случва само през април, а в началото на всеки месец", посочи Василев.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че първото нещо, на което Бойко Борисов трябва да отговори е дали ще се откачи от зависимостите от Делян Пеевски.

"Г-н Пеевски държи т.нар. инфраструктура - прокуратура и служби - в голяма степен има голямо влияние там. А г-н Борисов държи гласовете, които пък гарантират да няма реформа там. Въпросът е, че те трябва да се разкачат, ако искаме да вървим напред. Но аз не вярвам, че г-н Пеевски ще даде доброволно тази си власт, а г-н Борисов, докато има тази зависимост, не може да направи нещата, които всички българи искат - да има честни конкурси. Защото иначе само си говорим за реформи, а ние сме тук затова", обясни той. 

По думите му "разкачването" на Борисов от Пеевски щяло да е добре за всички членове на ГЕРБ, защото не било честно за хора като Росен Желязков и Мария Габриел да бъдат принуждавани да правят неща срещу волята им. 

"При ПП нещата са много прости. Ако има воля за реформи без никоя партия да има гарантирано място, без никой да се чувства, че е собственик на държавата и институциите, тогава можем да говорим, няма проблем. Тук не ства въпрос за лични нападки. Има много нормални хора при ГЕРБ", добави Кирил Петков.