Основният аргумент на съдия Иво Дачев е, че Законът за банковата несъстоятелност не предвижда фигурата на временен синдик. Определението на Дачев може да се атакува от фонда пред Апелативния съд.

Временен синдик в КТБ поискаха вчера премиерът Бойко Борисов и Министерство на финансите. Премиерът смята, че не може да се вярва на квесторите, назначени от БНБ, които разпродавали активите на банката на безценица.

Според Закона за банковата несъстоятелност преди постановяване на решението си за откриване на производство по несъстоятелност на банката, съдът може да наложи като обезпечителна мярка само обща възбрана и запор  спрямо съдебните и арбитражни дела срещу имуществото на трезора, или да допусне други мерки, предвидени по същия закон, аргументират се съдиите.

Производството по назначаване на временен синдик обаче не е сред мерките, които действащият към момента Закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза.

Същият извод следва и от правния характер на квесторите при отнемане на лиценза на търговска банка, уреден от Закона за кредитните институции. Предоставянето на подобни функции на квесторите изключва по дефиниция надзорни правомощия на синдика върху осъществяваната от тях надзорна дейност.

Решението на Градския съд може да се обжалва в едноседмичен срок пред Софийския апелативен съд.

Бойко Борисов апелира вчера към депутатите за общ фронт и спешни законови поправки - все заради КТБ.

"Много съм притеснен. Днес ще предложим служебен синдик. Надявам се да ни подкрепите, не бива да оставим да разграбват КТБ", обяви той от парламентарната трибуна.