Руският заместник-министър на отбраната Тимур Иванов присъства на среща на висшия военен ешелон тази седмица, седейки на едно място от своя началник и носейки униформата на един от най-високопоставените служители в страната.

Часове по-късно Иванов е отведен в съдебната зала, все още със същата униформа, но вече в ареста по подозрение в корупция и заплашен от дълги години затвор.

Падането на човек, чийто разкошен начин на живот е бил известен и толериран от Кремъл в продължение на години, нанася сериозен удар на дългогодишния му началник, министъра на отбраната Сергей Шойгу, в момент, когато голяма част от политическия елит на страната очаква скорошни размествания.

Очаква се президентът Владимир Путин, който ще встъпи в длъжност следващия месец, да представи за одобрение нов кабинет, което ще предизвика борба за власт зад кулисите.

На фона на тази борба първоначално изглеждаше, че екипът на Шойгу е в подем, подкрепен от неотдавнашния напредък на Русия в Украйна и смъртта на създателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който беше най-яростният критик и съперник на Шойгу.

Но арестът на Иванов, най-високопоставеното длъжностно лице, задържано от 2016 г. насам, е сигнал за промяна в съдбата на Шойгу, казва човек, близък до руското министерство на отбраната, особено като се има предвид демонстративният начин, по който заместник-министърът беше изправен пред съда.

"Можеха да го уволнят първи, ако просто искаха да отслабят Шойгу. Това щеше да покаже, че са се отървали от корупцията", казва източникът.

"Вместо това го арестуваха в офиса, в униформа, веднага след заседанието на ръководството на Министерството на отбраната, където той седеше на едно място от Шойгу. Всичко това е театър", казва човекът. "Какъв е смисълът, ако не да се подкопае Шойгу?"

Тъй като Путин е известен с това, че поставя лоялността над всичко, Шойгу досега е оцелявал в ролята си въпреки унизителните провали през първите седмици на пълномащабното нахлуване в Украйна и факта, че "специалната военна операция", която трябваше да продължи три дни, се проточи вече трета година.

Министърът на отбраната устоя и на яростните критики на Пригожин, който миналата година се опита да вдигне бунт срещу Шойгу и други военни ръководители. След като бунтът беше прекратен, Шойгу остана на поста си, а два месеца по-късно Пригожин загина в самолетна катастрофа.

Но Путин, който е известен с това, че се опасява някоя фракция в неговия елит да не набере твърде голяма сила, изглежда е стигнал до извода, че Кремъл трябва да намери нов начин да балансира властовия център на Шойгу и Министерството на отбраната, след като Пригожин вече не играе тази роля, казва друг човек от московския елит.

Грубите тиради на Пригожин, които той изнасяше в социалните медии директно от бойното поле в Украйна, в повечето случаи твърдяха за кражбите и корупцията в армията и обвиняваха за неуспехите на руския фронт алчността на елита на отбранителното ведомство.

Посланието на Пригожин беше, че "трябва да се справите с тези плъхове в тила, които крадат", казваше той. Путин смята, че Пригожин "е отишъл твърде далеч, но също така смята, че не е сгрешил ...".

Екстравагантният начин на живот на Иванов, явно надхвърлящ официалните му възможности, го превръща в лесна мишена, добавя човек от елитните кръгове на Москва.

"Този човек беше толкова разточителен, както и жена му. Путин не се интересува толкова от корупцията - трябва ти определена сума, за да можеш да позволиш нещата да се случат. Но все пак има някаква граница", каза човекът.

Няколко разследвания на активисти и журналисти през последните години разкриха лукса, на който са се радвали Иванов и семейството му.

През 2022 г. Фондът за борба с корупцията на покойния опозиционен лидер Алексей Навални получи електронната пощенска кутия на съпругата на Иванов и изготви 40-минутен филм, в който бяха документирани неговите вили, автомобили Rolls-Royce и разточителни почивки, подкрепени с лични снимки, фактури и сметки.

Едно от откритията на Фонда за борба с корупцията е дългогодишната връзка между Иванов и компания, наречена "Олимпикситистрой", която печели големи договори за военно строителство, включително и неотдавна за възстановяването на Мариупол - украинския град, който руската армия разруши и окупира през 2022 г.

Разследващите от фонда твърдят, че строителната компания е платила множество частни сметки от името на съпругата на Иванов, включително за да спонсорира покупките ѝ на бижута и ремонта на луксозната вила на семейството.

Московски съд замрази активите на Иванов, след като във вторник руският Следствен комитет съобщи, че Иванов е бил арестуван за вземане на подкуп, което може да доведе до присъда до 15 години. Същия ден беше задържан и съоснователят на "Олимпикситистрой" Александър Фомин, който беше обвинен в предлагане на подкуп.

Според държавната информационна агенция РИА и Иванов, и Фомин отричат обвиненията. След ареста на заместник-министъра на отбраната нито съпругата на Иванов, нито строителната компания са отговорили публично на обвиненията.

"Вътре в руската система всички знаят, че той е корумпиран, тъй като е част от руската система. Така че защо сега? Това е ключовият въпрос", казва генерал сър Джим Хокенхъл, ръководител на Стратегическото командване на британската армия и дългогодишен наблюдател на Русия.

"Неизбежно е в една клика, където властта до голяма степен се разпределя чрез покровителство, [хората] понякога да се окажат от грешната страна на нечий гняв", казва Хокенхъл.

Тъй като войната се проточва, "тази клика, която е свързана с власт и пари, е подложена на по-голям натиск", казва той. "Всеки се опитва да оправдае собствената си позиция." От време на време се избира някой, който да "поеме вината за нещат. Това се превръща в нещо като пречистващ момент", добавя Хокенхъл.