Софийската районна прокуратура (СРП) ще се произнесе по досъдебно производство за документни и други престъпления, свързани с действия пред Агенция по вписванията след изготвянето на експертизи. Това заявиха оттам във връзка с множество запитвания от медии по повод подаден в ДАНС сигнал от Атанас Русев, председател на Управителния съвет на Сдружение "Да запазим Корал". Вчера и днес той заяви, че фалшифицирани документи с електронния подпис на Лена Бориславова са били използвани, за да бъде сменен Управителният съвет на Сдружението и така Кирил Петков да поеме министерския пост в служебния кабинет през 2012г. 

От столичната прокуратура уточняват, че на 11 август 2023 г. е образувано досъдебно производство, което се води по чл. 313, ал. 1 от НК. Производството е образувано, за това, че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Лена Бориславова по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства - освобождаване на Кирил Петков от длъжността член на УС на Сдружение "Да запазим Корал" и избирането на негово място на Мартин Драгулев, като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на Сдружението, за което се твърди, че е проведено на 06.05.2021г.

В хода на разследването са разпитани десет свидетели, проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", допълват от СРП.

В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления - съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк.

По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления, съобщават още от столичното обвинение.