Министър-председателят Димитър Главчев изрази готовност служебният кабинет да осигури финансови средства, с които да бъде подпомогната дейността на Националния съвет на религиозните общности в България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Това е станало ясно по време на среща в Министерския съвет на премиера Главчев с представители на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ), добавя БТА.

По думите на министър-председателя НСРОБ е успешен пример как трябва да съжителстват различните религии.

В хода на срещата премиерът беше запознат с дейността на НСРОБ през изминалите няколко години. Подчертано беше, че моделът, по който е създадено сдружението, е уникален и впоследствие е възприет и в други европейски страни. Целта му е да съдейства за постигането на общите цели за добруването на българските граждани.

Премиерът Главчев приветства активността на сдружението в подкрепа на инициативи за междурелигиозен диалог и толерантност.

НСРОБ е създаден през 2008 г. със съдействието на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет. Негови учредители са Българска православна църква, Мюсюлманско изповедание, Арменска апостолическа църква, Централен израилтянски духовен съвет, Обединени евангелски църкви и Католическа екзархия.