Фалшифицирани документи с електронния подпис на Лена Бориславова от ПП-ДБ са били използвани, за да бъде сменен Управителният съвет на сдружението "Да запазим Корал". Това заяви пред bTV председателят на сдружението Атанас Русев, като уточни, че не познава Бориславова, не е разговарял с нея.

Коментарът му идва, след като два дни по-рано сайтът "Биволъ" публикува разследване, според което Бориславова е фалшифицирала документи през 2021 година, за да може Кирил Петков да стане министър на икономиката в служебния кабинет, докато все още е член на Управителния съвет на сдружение "Да запазим Корал".

За публикуваните от медията документи се твърди, че са съставени с фалшив подпис на председателя на "Да запазим Корал" Атанас Русев. Първият е пълномощно, с което Лена Бориславова може да се разпорежда с делата на Сдружението. Останалите са протокол от заседание, на което се взима решение за освобождаване на Кирил Петков като член на Управителния съвет и назначаването на Мартин Драгулев на негово място и декларация за истинност. Неверните обстоятелства били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интереси.

"Попаднахме на тези факти, които извадихме от Агенцията по вписванията - поредица от документи, които са определено фалшиви. Вътре са с фалшифицирани подписи, с невярно съдържание. Всички те са подписани с електронния подпис на Лена Бориславова и са входирани в Агенцията по вписванията, за да се смени УС, на което аз съм председател", обяви Русев.

Сигнал е подал през юни 2023 г. и след това от дружеството и сайта "Биволъ" са били извикани в ДАНС през юли да дадат показания.

Председателят на "Да запазим Корал" уточни, че не познава Бориславова и дори по телефон не е разговарял с нея. Именно затова е бил изумен, когато е видял, че тя си е извадила пълномощно от негово име, за да се разпорежда със сдружението.

Той е категоричен, че заседание на УС на организацията, за да бъде изваден от нея Кирил Петков, не се е състояло.

Фактът, че точно сега - преди предсрочните парламентарни избори, излизат тези данни, Атанас Русев обясни така:

"Когато установихме това нещо, единият човек беше премиер (Кирил Петков), а другият беше шеф на политическия му кабинет (Лена Бориславова). Знаете как се действа в тази държава".

Лена Бориславова не потвърди, нито отрече данните от разследването на "Биволъ". 

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка. "И всичко, което мога, ще съдействам на всякакви разследващи органи да излезе истината. Бил ли е или не Петков част от УС на Сдружението към момент, в който той е встъпил в длъжност като министър на икономиката? Това са факти, които могат да се видят в Търговския регистър", коментира по-рано пред bTV представителката на ПП-ДБ.

"Чудят се вече какво да направят. В тази кампания явно не могат да ни оборят на реалните идеи как България да изглежда и искат да ни заровят в калта и ДАНС, разбира се, е бухалката, която се използва", заяви пред журналисти през уикенда и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.