Обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитров са били в Министерство на финансите три пъти през 2023 г. Те са преминали през един от входовете съпровождани от експерт от политическия кабинет на министъра и не са записани, че са влизали.

Това стана ясно отговор на МФ пред временната парламентарна комисия по за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Той изтече от  председателя на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови.

Информацията е дадена от охранителите. Димитрови са съпровождани от експерт в МФ и затова не били записани в книга.

Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че заподозреният заедно с Петя Банкова Стефан Димитров има същата роля в МВР, както Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната власт.

Виждал съм многократно Стефан Димитров в сградата на МВР и Главна дирекция "Национална полиция", каза бившият главен секретар на МВР. 

Тодоров обясни, че от края на 2021 г. е виждал многократно Стефан Димитров в сградата на МВР, в някои случаи е влизал през транспортния вход, като го е засичал пред кабинета на министъра тогава- Бойко Рашков, докато е чакал да влезе при него. Виждал е и Марин Димитров, бащата на Стефан, в МВР.

По време на изслушване в парламентарната анкетна комисия Тодоров каза още, че шофьорът на Рашков е чакал Стефан Димитров на паркинга в министерството, а после го е придружавал до кабинета на Рашков. По думите на бившия главен секретар подобни посещения през "транспортния вход на МВР" не са честа практика, но поне "един-два пъти" е виждал Стефан Димитров там.

Не знам по какъв повод са влизали, аз не съм запознаван с тези лица, не ги познавам, посочи Петър Тодоров.

Снимка: БТА

По думите му е виждал Димитрови и в Главна дирекция "Национална полиция", при директора по това време Венцислав Кирчев.

Петър Тодоров обясни, че до него не са постъпвали сигнали относно Стефан и Марин Димитрови. Тодоров разбрал през пролетта на 2022 г., че ДАНС има интерес към двамата.

Бившият главен секретар на МВР съобщи още, че от колеги знае, че Стефан Димитров често е ходил при шефа на КАТ Тенчо Тенев, както и че е бил на банкет на столичния КАТ в област Хасково.

"Въпросното лице Стефан Димитров е било на един семинар на КАТ-СДВР в "Кенана", въпросното лице е присъствал на масата, нещо като Нотариуса в Боровец. Там е бил и Тенчо като организатор на банкета", посочи Петър Тодоров.

В началото на заседанието председателят на комисията Тошко Йорданов докладва отговор от Министерство на финансите, според който Мартин и Стефан Димитрови са посещавали МФ два или три пъти в края на 2023 г. Те са преминали през един от входовете съпровождани от експерт от политическия кабинет на министъра и не са записани, че са влизали.

На днешното заседание трябваше да бъде изслушан и народният представител Бойко Рашков, във връзка с контактите му със Стефан и Марин Димитрови, но той направи своето изложение и си тръгна, без да позволи да му бъдат зададени въпроси от депутатите.

Снимка: БТА

Бойко Рашков посочи в комисията, че познанството му с Марин Димитров е във връзка със сигнал, който той е направил при него като министър. Сигналът, по думите на Рашков, е свързан със "смачкано от прокуратурата" дело във връзка с бившия министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов.

Бойко Рашков каза, че се е срещал с Димитрови във връзка с обстановката около изборите в Хасково и купуването на гласове. "Носиха ми информация за купувачите на гласове", каза Рашков. Той отбеляза още, че Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г.

Пред медиите Тошко Йорданов коментира, че с действията си Бойко Рашков е засилил подозренията към него, че е участвал в схемата. Според него човек, ако няма притеснения, ще остане и ще отговори на всички въпроси, а няма да избяга от тях.

Снимка: БТА

Утре ще се изслушват представители на Агенция "Митници" и Асен Василев, ако дойде, обяви Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), председател на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. След това се очаква комисията да изготви доклад и да приключи своята работа.

Бившият вече директор на Агенция "Митници" Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов им бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления. Впоследствие обвинение бе повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров.