Почти цялото висше ръководство на МВР е било разпитано между първа и втора инстанция на делото по аферата в Митниците, съобщи БНР. Всички разпитани твърдят, че Стефан Димитров е идвал често във ведомството, когато министър е бил Бойко Рашков, стана ясно по време на заседанието в Апелативния съд в София. Третият опит то да се проведе се оказа успешен и магистратите оставиха за постоянно в ареста и Банкова, и втория обвиняем за участие в ОПГ за контрабанда - бизнесмена Стефан Димитров. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Прокуратурата събира доказателства, за да привлече още обвиняеми по аферата с митниците и затова настояваше бившата шефка на агенцията Петя Банкова и бизнесменът Стефан Димитров да останат в ареста, информира "24 часа", като уточнява, че един от разпитаните висши полицаи е директорът на СДВР Любомир Николов. Неговите показания бяха цитирани от адвоката на Стефан Димитров - Ивайло Найденов. Николов е бил разпитан на 8 април.

"Тъжно е да се твърди, че от непознат номер му се обажда Стефан, дружески си говори с него, изразява съжаление, че не се запознали в Хасково и после многократно се срещал с него, каза адвокатът. Стефан Димитров имал интерес да не бъдат атакувани определени лица. Николов в показанията си твърди, че е дългогодишен служител на ГДБОП. И след като провел разговора със Стефан Димитров през ноември, като директор на СДВР, на компютъра видял снимка и разбрал, че това е Стефан Димитров. Имал съмнения, че се занимава с нередни неща. Прокуратурата приема това за нормално", каза адвокат Найденов.

Адвокатът на Димитров съобщи още, че анонимен свидетел е разказал за конспиративна среща в дома на бившия вътрешен министър Бойко Рашков. За същата миналата седмица обяви и вътрешният министър Калин Стоянов, който също е разпитван по разследването за Митниците, по думите му, информира още "24 часа". Според свидетеля срещата е била проведена през януари т.г. в дома на Рашков и в нея са участвали Живко Коцев, Георги Георгиев от Вътрешна сигурност, Тенчо Тенев, съветник на бившия премиер Денков и Стефан Димитров. Последен отишъл на срещата Живко Коцев. Търсили вариант да се дискредитира Калин Стоянов, Коцев да стане министър, а Георгиев - главен секретар, твърди адвокатът.

"Това не може да бъде доказателство. Преврат в МВР... Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Нереално е.", каза адвокат Найденов. Той попита също защо държавното обвинение се е съгласило да освободи бившия главен секретар Живко Коцев с парична гаранция, а за Банкова и Димитров се иска да бъдат задържани под стража.

Директорът на Гранична полиция Антон Златанов също е разпитван. И той като Любомир Николов видял снимки на Стефан Димитров в медиите. В показанията си изложил теза, че Стефан и Марин Димитрови имали интерес от смяна на ръководни служители.

По делото са разпитани и отстранени от постовете си и преместени на друга служба шефове на митнически пунктове. Именно за това е едно от двете нови повдигнати обвинения на бившата шефка на Митниците - за принуда. Според прокуратурата митническите служители са били принудени да се местят от Банкова. Според обвинението бившата митническа шефка е командировала 18 митнически служители на различни ГКПП-та. Най-много от тях са били преместени в Бургас, на ГКПП "Капитан Андреево", в Хасково и Русе, уточнява бТВ. Някои от преместваните митничари били повишавани.

"Това е абсурд, защото тя има право на кадрови промени като административен ръководител", коментира адвокатката й Аделина Натина. А свидетелите в показанията си не потвърждавали тезата, че са били принуждавани, а по-скоро им станало неприятно. Според защитата на Петя Банкова е необяснимо как една част от групата е в ареста, един участник все още се издирва, един е без мярка, а Живко Коцев е с парична гаранция.

"Това е правосъдие по време на избори", коментира адвокат Аделина Натина. "За съжаление, когато политиката влезе в съдебната зала, правото излиза. Когато Петя Банкова отиде на тази позиция, беше с мисълта как ще се справи с престъпността", коментира още адвокат Натина, цитирана от бТВ.

Пред съда другият обвиняем Стефан Димитров каза, че се притеснява за здравето си, тъй като по време на престоя си в ареста до момента е припадал няколко пъти и не се чувства добре. Съдът обясни, че по делото няма данни здравословното състояние на някого от двамата обвиняеми да попречи за изпълняването на постановената мярка, предава БТА. Магистратите приеха още, че няма опасност обвиняемите лица да се укрият, ако мерките им бъдат изменени, но от друга страна поради високата обществена опасност на деянието е възможно двамата да извършат други престъпления. 

Вчера обвинение по това дело беше повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. От прокуратурата все още не са решили каква мярка за неотклонение да поискат на другия обвиняем по скандала в митниците - Марин Димитров, баща на Стефан Димитров, който е с мярка за неотклонение "задържане под стража" заедно с Банкова.

Банкова влезе в ареста на 6 април с мярка, постановена от Софийския градски съд. Същата мярка за неотклонение - "задържане под стража", беше постановена и за Стефан Димитров. Вече бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, сред които и Стефан Димитров.