Оставам министър до указ на президента за моето освобождаване. Това заяви служебният министър на външните работи Стефан Димитров пред журналисти в Министерския съвет. Той отрече твърденията, че срещата с помощник-секретая на НАТО Джеймс О'Брайън е била отменена.

Димитров беше категоричен, че е дипломат, а не политик и не участва в предизборни кампании.

"Аз не участвам в предизборни кампании, няма и да участвам. Цял живот съм бил в поприще, което няма нищо общо", коментира Димитров.

По думите му диалогът с премиера Димитър Главчев вече е възстановен. Комуникация между двамата според него още не се е подобрила, но е започнала да се подобрява.

"От това как този диалог протича между нас, ще зависи моето отношение към задачите, които съм поел. Моята цел е да помогна за две основни неща. Първото - провеждането на честни избори в чужбина, осигуряването на условията за това, и второ - осигуряването на нормална работа в МВнР, защото то има съвсем други функции, освен изборите. Ако преценя и видя, че това не може да се спази, аз ще съм този, който ще помоли да бъде освободен", подчерта Димитров и продължи:

"Аз оставам на поста, докато има указ от президента за моето освобождаване. Не става въпрос за надежди, а за това ще можем ли да работим в екип, който позволява постигането на целите, които сме си поставили, или не можем. В момента, в който е това, дори и да няма указ на президента в тази посока, аз ще съм този, който ще намеря начин да прекратя своя ангажимент като министър на външните работи".

На въпрос дали има комуникация с президента Румен Радев, Димитров уточни, че такава има всеки външен министър. Той подчерта, че не вижда проблем в професионалните си качества и по-скоро искането на смяната е от персонален характер.

Димитров поясни още, че комуникацията му с премиера не е прекъсвала.

"Когато един екип започва да работи, има начални недоразумения, твърденията за невдигане на телефона са лишени от вярност. Правим опит за правилната комуникация, каквато ще позволи на целия екип, на целия Министерски съвет, да си свърши работата, отредена по Конституцията, обясни служебният министър.

Димитров беше категоричен, че няма промяна в позиция по отношение на войната в Украйна, както и на конфликта между Израел и Иран.

"Отчитат се нашите национални интереси. Има специфика на отношенията, МВнР е за това да води разговори. Няма отменена среща с О'Брайън. Не мисля, че някой може да ми упражни натиск да се видя с г-н О' Брайън. Срещата се проведе, един час, в много добра атмосфера, обменихме много партньорски опит са американската страна, на срещата присъстваше и посланикът на САЩ, беше 1 час", отбеляза външният министър.

Малко по-рано заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов се отказа от номинацията си за служебен министър на външните работи.