Заслужени поздравления получи България по повод на равнопоставеността на половете у нас. Оказа се, че все повече жени застават начело на компании, неправителствени организации и държавни структури у нас, отколкото в редица страни от Източна Европа. Тази наглед позитивна новина бе оповестена на тазгодишната конференция на "Дамски форум", който се провежда под надслов "Силата на разнообразието: да променим стереотипите". Това е 15-ата годишнина на събитието и специалното участие в него взе на еврокомисар Хелена Дали. Dir.bg е медиен партньор на събитието.

Казваме "наглед позитивна", защото ако се вгледаме под повърхността, ще се видят доста проблеми и предизвикателства, които стереотипите ни налагат и които трябва да изчезнат от самосъзнанието. А това ще помогне за израстването ни като култура, икономика и ще даде криле на нежната част от човечеството - жените, да покажат своя пълен потенциал.

В сдружение "Дамски форум" вече 15 години се борят не само за равенството между половете в различните сфери на обществото ни, но и за възможността дамите наистина да разкрият своите възможности, а не да имат "стъклен таван", който не може да бъде пробит при директорските постове.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Форумът бе открит от премиера акад. Николай Денков, който сподели, че след по-малко от месец България ще има за първи път жена за министър-председател в редовно избрано правителство.

Денков направи това изказване с идеята, че до момента в новата българска история страната ни един единствен път е имала служебен премиер жена - Ренета Инджова. Министър-председателят поздрави участниците в тазгодишната конференция и даде пример, че в България наистина се цени многообразието и делът на жените на управленски позиции.

Снимка: БТА

Настоящият премиер даде за пример ИТ сектора, където делът на жените на управленски позиции е "или на първо, или сред първите места в Европа". България също така е повишила мястото си в индекса за равенство между половете с повече от 10 пункта в последните 15 години.

"The best man to do the job is usually a woman", припомни още Николай Денков и дори допълни фразата чрез игра на думи на английски: "The best man to lead the the team is very often a woman".

Във форума се очакваше да вземе участие и вицепремиерът Мария Габриел, но тя бе на официално посещение в Париж. От нейния офис изпратиха приветствие към участниците във форума, с което припомни колко много амбициозни цели и достижения имат жените в бизнеса у нас. "Нуждаем се от креативността и предприемаческия потенциал на жените за създаването на растеж и работни места. Нека откроим таланта и силните страни на жените иноватори и предприемачи, защото те променят към по-добро света около нас". В приветственото си слово тя припомни за инициативата на Европейската комисия, посветена на жените и момичетата в науката и иновациите - "Жените са новатори". А старт на "Европейския форум за жени иноватори" бе даден преди две години в България и в него се включиха жени предприемачи и иноватори от цяла Европа.

Европа насърчава жените предприемачи

Европа все по-усилено насърчава женското предприемачество. Това стана ясно от думите на еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали. Тя се съгласи да даде специално интервю за Dir.bg по повод на развенчаването на стереотипите и постигането на равенството между половете в Европа.

Според Дали евродирективата за баланса на половете в корпоративните управленски съвети е ключова за законодателството, насочено към преодоляване на недостига на жени на ръководни позиции. Също така, за да подкрепяме жените в предприемачеството, финансираме проекти, за да насърчим жените да стават основатели на стартъпи и да подобрим достъпа до менторство и професионални мрежи, посочи Дали. Също така финансираме WeGate - европейска онлайн платформа, която помага създаването на възможности за жените да правят бизнес, да разширяват своите професионални мрежи и да се учат от ментори и връстници как да постигат своя пълен потенциал. Също така сме имплементирали мерки за противопоставяне на стереотипите и сегрегацията по пол, да се осигури по-добър баланс между професионалния и личния живот и да се преодолее разликата в заплащането на мъжете и жените, добави тя.

Хелена Дали обясни, че политиката за разнообразието помага да се преформатира наративът и допринася за отключването на автентичния потенциал и креативност, докато се увеличава чувството за принадлежност на тези, които преди това са били изключени. Това е валидно както когато се говори за икономическо овластяване на жените, както и подобряване на предприемаческите качества на жените, изтъкна тя.

Снимка: БТА

Политиката по социално неравенство е сред основните приоритети на правителството на България. Това заяви и социалният министър Иванка Шалапатова, която също бе гост на конференцията.

Стратегията за равнопоставеността на жените и мъжете е периода 2021-2030 г. дава възможност за всички заинтересовани страни да работим в 5 основни области - постигането на равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда; намаляване на разликите в заплащането; участието на жените и мъжете в процесите на взимане на решение; борбата с насилието и борбата със стереотипите, припомни министър Шалапатова.

Тя благодари на гражданските организации, които, според нея, помагат на правителството да се справи с тежките ефекти от насилието върху жени. Шалапатова бе категорична, че правителството полага усилия за разгръщане на подкрепящи услуги за жените.

Снимка: БТА

Австрийският опит в половото равенство - три стъпки

Промяната към полова равнопоставеност в корпоративния сектор се нуждае от три стъпки. На първо място е необходимостта от правна и регулаторна рамка, които да гарантират участието на жените в обществения живот. На второ място са нужни благоприятни структури и среда, в която да се упражняват тези права. На трето място се нуждаем от овластяване. Това заяви Андреа Икич-Бьом, посланик на Австрия в България, която участва в днешната конференция. Дипломатът постави знак на равенство между политиката за жените и икономическата политика. "Въпреки предприетите много сериозни мерки през последните години, пред нас в Австрия има още много работа. Австрия остава под средното равнище за ЕС като съотношение на представителността на жените в управителните корпоративни структури", каза Икич-Бьом, цитирана от БТА.

От думите й стана известно, че от 200-те най-големи компании в страната, 536 от 599 корпоративни ръководители към началото на миналата година са мъже, което прави близо 90 процента представителност. И само в 15,5 процента от тези компании начело на надзорните съвети стоят жени.

Още по-отчетлива е слабата представителност на жените в ръководните органи на публично-търгуваните компании в страната, където едва 19 позиции в бордове от 212, или близо 9 процента, са заети от жени.

Но има и напредък, посочи посланичката на Австрия в България и допълни, че тази промяна се дължи на принудата към публично-търгуваните дружества в страната с голяма капитализация след 2018 година да увеличат дела на жените в надзорните си органи.

Сергей Станишев: Нужен е вицепремиер по въпросите на равенството

В България има 150 000 двойки, които искат, но не могат да имат деца, заради здравни проблеми. А ин витрото решава проблема частично, обясни по време на конференцията и Сергей Станишев. "Ето защо трябва да имаме политики за профилактика на репродуктивното здраве както на жените, но така и на мъжете, които липсват в пътеките на Националната здравноосигурителна каса", посочи Сергей Станишев, обръщайки внимание на тревожния факт, че здравните репродуктивни проблеми вече се проявяват на 25-годишна възраст.

Снимка: БТА

Равноправието на жените е вторият аспект във възраст около 50 години. "Това вероятно са най-продуктивните години за един човек, за една жена", каза той. "Но наред с това има един стъклен таван в България, когато жените не могат да стигнат дори до интервю при кандидатстване на работа", допълни евродепутатът.

Сергей Станишев се обяви за широкото прилагане на Директивата за баланса между половете в управителните съвети на дружествата, определяйки като частичен успеха ако законодателството се ограничи до големите, публично-търгувани български компании на Българска фондова борса.

Като един от най-големите успехи на комисар Дали, Станишев изтъкна наличието на Стратегия за равенство на половете. "Тази стратегия, според мен, има три ключови стълба. Първият е битката с насилието на полова основа. Вторият е икономическото овластяване на жените - това не е само въпрос на справедливост, а е огромна икономическа сила, която сега не се използва с пълен капацитет в момента," изброи той и онагледи казаното със следните цифри - 67 процента от жените са с постоянен трудов договор, а при мъжете делът е от 78 на сто, а разликата при заплащането между половете е около 15 процента. "Третият стълб са пенсиите на жените, които към момента са около 30 процента по-ниски от тези на мъжете. Това се дължи на свръхпредставителността на жените в редица нископлатени професии", допълни Станишев.

Бизнесът се развива с женски нюх

По време на конференцията бяха изнесени данни, че икономиката на една държава може да се развива много по-успешно, ако се позволи на жените да разгърнат добре потенциала и мотивацията си. Изглежда че бизнесът у нас също притежава силен нюх и той доста често е свързан с жени, начело на компанията. Масово фирмите у нас в много сектори отчитат как все повече жени влизат в управлението на фирмите. Такъв е и примерът на "Филип Морис България", където управленският персонал дори основно е от нежния пол. Важното за тях обаче е да има равни начала при подбора на кадри, обясни на конференцията Анна Габровска, ръководител на отдел "Култура и човешки капитал" в дружеството. Тя даде няколко примера за инициативи на компанията за подкрепа както на младите майки, така и на бащите на новородените. Фокусът при избора на мениджъри е винаги всеки да има равноправен старт, независимо от пол, възраст или сексуална ориентация. Но при подборът на кадри се прилагат обективни характеристики, за да могат всички да имат шанс, стана ясно от думите на Габровска. Тя обаче бе категорична, че жените взимат решенията във "Филип Морис България.

Но стереотипите при контактите в бизнес света остават. Оказва се, че масово хората смятат, че ако една жена работи в авиационния сектор, то това значи, че е стюардеса. А това не е така, обясни на конференцията съоснователят на Dronamics Константин Рангелов. Той даде и примери в тази посока, като дори и неговата компания работи в тази посока.

Пламена Чернева от стартъп компанията WonderCoders пък благодари на организаторите и на Моника Станишева, председател на борда на директорите на Dir.bg за различните инициативи, насочени към жените предприемачи у нас. Подобни проекти за успешните българи карат младите хора да се връщат в родината си. Тя бе категорична, че има много успели българи в чужбина и те могат да бъдат носители по света на тези позитивни новини за развитието на женското предприемачество у нас.

По време на събитието ръководството на Дамски форум представи и една своя нова инициатива. Става дума за създаване на база данни за жени, способни да управляват компании. Идеята е да се събере на едно място информация за жени, които покриват професионалните критерии за избор на мениджър или директор в даден сектор на икономиката. Официално се очаква инициативата да бъде представена през следващия месец, но вече среща подкрепата на различни организации и HR специалисти.