Борбата с корупцията трябва да е във фокуса на внимание в България, заяви европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс на брифинг в Министерския съвет. Заедно с българския министър-председател Николай Денков преди това те обсъдиха актуалните теми в областта на правосъдието в страната.

Рейндерс определи срещата си с Денков като много ползотворна и заяви, че Европейската комисия (ЕК) подкрепя реформите в България. За него важни са реформите на Конституцията в България, по-голяма отговорност на главния прокурор, борбата с корупцията, създаването на действаща комисия против корупцията. Ще отнеме време да се проведат тези реформи, но е важно е да се работи с всички заинтересовани страни, които биха могли да предоставят помощ и препоръки. Ясно е, че трябва да работим и да гледаме в една посока, каза еврокомисарят Рейндерс.

Много съм доволен, че виждам, че има органи и институции в България, които са заинтересовани да се провеждат всички тези разследвания за корупцията. Благодарение на министър-председателят на България, страната върви по този път, посочи Рейндерс.

По думите на правосъдния еврокомисар утвърждаването на върховенството на закона е изключително наложителен процес не само за България, но и за останалите държави-членки в Европейския съюз.

Дидие Рейндерс ще участва и в изслушване в заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната относно Доклада на Европейската комисия за върховенство на закона за 2023 г.

"Сред разговорите с Денков и Габриел, много е ясно, че имаме, и двамата са на мнение, че трябва да имаме точните хора в тази комисия. Хората трябва да бъдат отдадени. В Европейската прокуратура има много дела, които се водят в момента, свързани с европейските средства. В България няма такива дела и присъди. Добре е да се направи проверка дали е имало натиск да се спират такива дела тук в България. Съдиите и прокурорите трябва да работят така, че тези разследвания да влязат в съда и той да реши. Има воля от правителството да се назначат хора и членове на тази комисия" каза Дидие Рейндерс - европейски комисар по правосъдието.

В отговор на журналистически въпрос Дидие Рейндерс каза, че в европейската прокуратура има много дела, които се водят в момента, свързани с европейските средства. В България няма такива дела и присъди, посочи той и препоръча да се направи проверка дали е имало натиск да се спират такива дела тук в България. Съдиите и прокурорите трябва да работят така, че тези разследвания да влязат в съда, заяви еврокомисарят.

Обсъдихме напредъка на България през последните месеци, осъществяването на реформите в правосъдието, промените в Конституцията, промените, свързани с антикорупционната комисия и с правата и контрола върху главния прокурор. Това съобщи министър-предесдателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс.

Дискусията беше много конструктивна, защото сме на едни и същи позиции. Изключително важно е темпото да не се забавя, подчерта българският премиер. Той каза, че следващите седмици и месеци се очаква да бъдат избрани съставите, както на антикорупционната комисия, така и на съдебните и прокурорските съвети и те да бъдат запълнени с хора, които имат и експертни и морални качества, и съответния характер, за да могат да трансформират системата в посоката, която очакват всички.

Снимка: БТА

Премиерът посочи, че съдебната система трябва да бъде независима. Системата на прокуратурата, заедно със следствието и с подкрепата службите в МВР, трябва да могат да проверяват всяко едно обвинение и там, където има доказателства за законови нарушения, те да бъдат предадени на съда, така че накрая да има присъди, като част от тях се очаква да бъдат осъдителни, заяви Денков и добави "това е задачата".

Той заяви, че разчита на подкрепата на Европейската комисия (ЕК) и на Венецианската комисия по отношение на промените в Конституцията. Това са международни институции, които имат и експертизата, и авторитета да валидират процесите, които ние осъществяваме тук, каза още Николай Денков.

В отговор на журналистически въпрос за антикорупционната комисия министър-председателят каза, че процесът е изцяло в Народното събрание. Въпросите трябва изключително да се насочат към хората, които ще приемат първо процедурата, по която ще бъдат избрани съответните членове и второ към номинациите и прозрачността на процеса, както и към хората, които ще бъдат избрани. Денков каза, че с Мария Габриел обсъждат тези теми, като хора, които споделят общи ценности, а именно, че трябва да има независимо правосъдие. Нямаме никакво различие нито с комисаря по правосъдие, нито с Мария Габриел, заяви Денков. Той подчерта, че през следващите седмици процесът е в Народното събрание и ние трябва да го следим, защото от него ще зависи как ще се развие правосъдната система в следващите години.

Обсъдена е била и темата за бежанците. 

"България ще предостави подкрепа и за бежанците, а също и военните престъпници трябва да бъдат изправени пред съда. Що се отнася за щетите от агресията срещу Украйна, трябва да знаем какви да вредите, които Украйна е претърпяла, да се въведат ограничения към Русия. Трябва да има разследвания за тези военни престъпления", подчерта еврокомисарят.