След успешната конференция под мотото "Жените в бордове на директорите" със специален гост Лейди Шери Блеър през 2022 г. сдружение "Дамски форум" отново поставя фокус върху важни обществени въпроси с тазгодишното си събитие със заглавие "Силата на разнообразието: да променим стереотипите". Специално за конференцията в София пристига като основен гост еврокомисарят по равенството Хелена Дали.

Като водещ говорител на конференцията Хелена Дали ще сподели европейските изисквания и законодателни инициативи за преодоляване на предизвикателствата, свързани с дискриминацията и стереотипите.

Събитието, което ще се състои на 15 февруари в хотел Hyatt Regency София, ще представи водещи експерти и ключови теми:

  • Иновации и включване - следващи стъпки и програми.
  • Европейска перспектива и българска реализация.
  • Промяна на стереотипите.

В "Дамски форум" членуват 125 дами на високи ръководни позиции или предприемачи с устойчив собствен бизнес. Мисията им е да споделят житейски и бизнес опит, да обменят идеи и да работят в посока развитие на обществото, позицията и ролята на жената в него. Председател на Сдружението е Диана Митева, дългогодишен банкер и съосновател на "Дамски форум". Тази година Сдружението отбелязва своята 15 годишнина.

Събитието ще бъде открито от акад. Николай Денков, премиер на Република България, Мария Габриел, вицепремиер и Диана Митева, Председател на сдружение "Дамски Форум".

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова ще представи темата за реализацията на европейското законодателство в България, а министърът на Иновациите Милена Стойчева ще сподели нови тенденции при практиките за равнопоставеност и включване. Опитът на Република Австрия ще бъде представен от Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, австрийски посланик в България.

Сред ключовите говорители са евродепутатът Сергей Станишев, дамата на българската художествена гимнастика Илияна Раева, изпълнителният директор на European Women on Boards Кристен Андерсон. Ще участват още представители на Aurubis, Schwarz IT, Philip Morris International.

У нас предстои да се транспонира европейската директива за подобряване на баланса между половете сред директорите на дружества, което би довело до реална промяна в страната.

Целта на форума е да даде възможност за обмен на идеи и опит, насочени към подобряване на равенството и включването в европейското общество. Обсъждането на ключови теми като борбата със стереотипите и премахването на бариерите пред равенството ще бъде в центъра на вниманието с цел да доведе до реална промяна на бизнес средата у нас.