Троянският манастир отново стана домакин на тържествата за рождения ден на патриарх Неофит, който днес навършва 74 години. Ставропигиалният манастир има голямо духовно значение за българската глава на БПЦ, защото именно в него той приема монашеството през 1975 г.

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 година в София. Той беше избран за глава на Българската православна църква на 24 февруари 2013 година, а преди това беше Русенски митрополит.

Снимка: БПЦ

За рождения ден на патриарха в Троянскоя манастир пристигнаха Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на БПЦ, Величкият епископ Сионий - игумен на Троянския манастир, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, Знеполският епископ Арсений - първи викарий на Пловдивския митрополит Николай, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на руското подворие в София, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, свещеници, дякони и монаси, съобщиха от Българската патриаршия.

Снимка: БПЦ

Празничната литургия сутринта отслужи Великотърновския митрополит Григорий, а след нея последва и благодарствен молебен, оглавен от патриарх Неофит.

"Всеки, който Ви познава, или който е слушал за Вас, Ваше Светейшество, всеки гражданин на родината или гост от чужбина, всеки вярващ или невярващ, християнин или иноверец, без да използва модерните похвати на лицемерието и човекоугодието, би потвърдил, че във Ваше лице вижда изряден, достоен пастиреначалник, който вярно преподава словото на Истината", каза Мелнишкият епископ Герасим в слово от името на Светия синод.

Снимка: БПЦ

"Благодарим на Бога, че ни е дал такъв Първосвещеник: свет, незлобив, непорочен. Достоен Първосветител на Светата ни църква, който изрядно стои на патриаршеския трон на своите предшественици, като ни вдъхновява в доброто и полезното в името на Възкръсналия Господ Исус Христос", каза и Белоградчишкият епископ Поликарп в слово от името на Софийската епархия.

Снимка: БПЦ

В своето слово-отговор патриарх Неофит каза, че отново благодари на "Всемилостивия Бог, на Пресвета Богородица "Троеручица", пред чийто чудотворен образ се намираме, и на всички просияли в светостта Божии угодници за постоянната небесна подкрепа към светата ни Православна църква и на православния ни народ, и възнася гореща молитва за още много мирни и от Бога благословени дни и години, в които заедно да вървим по тесния, но единствено сигурен път на нашата спасителна православна вяра":

"С преклонение пред дивния Божи промисъл и неизказана благодарност към Бога нашия Небесен Отец и Подател на всички блага - посрещам и през настоящата година деня на моето рождение, заобиколен от любовта на моите обични братя - митрополити от Светия Синод, от братството на скъпата на сърцето ми Троянска света обител и всички поклонници и гости на този прекрасен наш манастир, които сте тук за да уважите с присъствието си днешния мой личен празник и да присъедините молитвите си към църковното богослужение в този ден.

Отново благодаря на Всемилостивия Бог, на Пресвета Богородица "Троеручица", пред чийто чудотворен образ се намираме, и на всички просияли в светостта Божии угодници за постоянната небесна подкрепа към светата ни Православна църква и православния ни народ и възнасям гореща молитва за още много мирни и от Бога благословени дни и години, в които заедно да вървим по тесния, но единствено сигурен път на нашата спасителна православна вяра.

Сърдечно благодаря на всички вас, мои събратя - митрополити от Светия Синод, за топлите приветствени думи, изразени чрез Преосвещения епископ Герасим - Главен секретар на Светия Синод, както и на всички, които се обърнаха към мен с добри пожелания и искрена любов, която винаги чувствам и която ме укрепва в архипастирското ми служение.

Уверявам Ви, че сте постоянно в моите мисли и молитви, защото ние сме едно - в православната ни вяра и в светата Православна църква, в която живеем и се спасяваме. Тази вяра е нашето най-скъпоценно съкровище, което следвайки примера на нашите достойни предци, сме призвани да пазим като зеницата на очите си. Нека стоим твърдо в нея, като не се отклоняваме ни наляво, нито на дясно, но вярно да следваме пътя към Царството Божие.

Любовта на Бога, Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!"

Снимка: БПЦ

Патриарх Неофит получи и поздрави от министър-председателя Бойко Борисов, чрез директора на Дирекцията "Вероизповедания" при Министерския съвет Емил Велинов, от кмета на община Ловеч, от общественици и от много православни християни.

И тази година българският патриарх заяви, че не иска подаръци за себе си. Той призовава всички, които искат да го уважат, да дарят средства за благотворителност.

На днешния ден се отбелязва и една година от освещаването на ремонтираното основно Антимово крило на Светата обител, което е най-старото в манастира.