Близки на пострадали от домашно насилие жени и деца понесоха прекършено цвете за Нея пред Народното събрание и призоваха всички съпричастни към проблема да го направят. Посланието е на Международния ден на жените да си спомним за всички насилвани или убити в дома си българки. Събралите се пред парламента жени поискаха и незабавни промени в Наказателния кодекс, съобщи БНТ.

През последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, са се увеличили двойно. През 2018 г. у нас вследствие на домашно насилие са убити 32 жени . Сред тях е и 23-годишната Дарина, убита от мъжа си заедно с едногодишната им дъщеря Никол.

Повече снимки вижте ТУК

Организаторите на инициативата настояват за още изменения в Наказателния кодекс. Те искат да отпадне условието жената системно да е измъчвана, за да се квалифицира домашното насилие като тежко престъпление.

Криминализиране на психологическия тормоз и разкриване на още кризисни центрове за жени пострадали от домашно насилие поискаха още близките на жертвите.

Причината протестът да се състои точно днес е, за да се даде гласност на липсата на равни права и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота.

Жените и мъжете, които са част от шествието тази вечер настояват да се обърне внимание, че пълна равнопоставеност между жените и мъжете в България не е постигната и искат да се предприемат мерки за предотвратяване на тежките случаи на насилие срещу жени, на които сме свидетели в последно време.

Протестът продължава с шествие, което се провежда за трета поредна година по случай Международния ден на жената. Началото беше дадено пред Министерския съвет, като ще продължи покрай парламента и ще стигне до "Орлов мост".