Вчера дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, които бяха осъдени на по 5 години затвор, бяха обявени за общодържавно издирване от МВР-Кюстендил, след като служителите на "Съдебна охрана" не можаха да ги открият на адресите им в село Ресилово. Двамата трябва да излежат присъдите си в общежитието в съседното село Самораново.

Шефът на митниците изрично подчерта по bTV, че прави коментара си в качеството си на гражданин. По думите на Танов създалата се ситуация го карала да се замисля, че от самото начало е „имало пазарлъци”, след като се е стигнало дотам да се определя къде да си изтърпяват наказанието.

„Тоест, да си изтърпяваш наказанието, и то в открит тип... Знаете, имаше един такъв, който изтърпяваше в открит тип, Митьо Очите, който прекара цялото си време по барове. Това мисля, че нямаше никакъв възпитателен и положителен ефект, и възпиращ. Цялата история е доста гнила. Не мога да си представя, че в друга държава ще се съгласят да изтърпяваш наказанието си в дома си”, категоричен е Ваньо Танов.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че не е имало как двамата бизнесмени да бъдат задържани, предаде "Фокус".
„От вчера слушам коментари на журналисти, които казват защо веднага в съдебната зала не бяха сложени белезници на братя Галеви и т.н. Не сте длъжни да знаете закона, но все пак със здравия разум трябва да се съобразявате. Нали си спомняте, че решението на Върховния съд, изнесено преди няколко дни, с което се потвърди осъдителната присъда на братя Галеви, беше взето неприсъствено. Как точно да стане и в какво производство да се сложат белезниците. Хубаво е да знаем закона преди да го коментираме публично, но и здравият разум трябва да уважаваме”, обясни Велчев.

Главният прокурор бе категоричен, че Галев и Христов ще бъдат издирени, ако се намират в страната. "Ако не се намират в страната, има достатъчно механизми, по които да ги върнем тук", допълни той.

Вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни, че се надява двамата сами да се предадат и уточни, че няма данни да са напуснали страната.
Той коментира, че ако МВР ги беше задържало по-рано, са щели да ги обвинят в полицейщина.

Междувременно днес и премиерът Бойко Борисов зави, че правителството няма абсолютно никаква вина.
"И съдиите са могли да ги задържат, и прокурорът е можел да поиска задържането им. Къде е ролята на правителството в независимата съдебна система? Съжалявам, че трябва да ви го кажа", отговори той, видимо ядосан, на журналистически въпрос дали братя Галеви не се подиграват с кабинета. Борисов дори нарече репортера "некомпетентен", предаде БГНЕС.

Причината за изчезването на Галеви е в наложената им лека мярка "парична гаранция", заяви пък министърът на правосъдието Диана Ковачева в Народното събрание след журналистически въпрос кой би трябвало да носи вината за това.
По време на съдебното дело подсъдимите не бяха в съдебната зала, заради мярката им за неотклонение, уточни министърът.
"В такава ситуация лицето не е длъжно да се яви в съда и няма как след произнасяне на присъдата то незабавно да бъде отведено за изтърпяване на наказанието", поясни Ковачева.

Според депутата от ГЕРБ и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов случаят с братя Галеви би следвало да се разглежда като частен, а не като проблем със законодателството.
„Има много дела, по които има постановявани мерки. На много от подсъдимите се налага наказание "лишаване от свобода", което трябва да изтърпят ефективно и някои от тях предпочитат да се укрият,” коментира Анастасов. По думите му преди години е имало инструкция за организацията и работата на прокуратурата, според която, „ако подсъдимият е лице, извършило престъпление по условията на опасен рецидив, или прокуратурата иска наказание затвор от над 3 години, което трябва да се изтърпи ефективно", прокурорът задължително пледираше пред съда за мярка за неотклонение "задържане под стража", а не "парична гаранция".