Варненска арменка от смятаната за най-организирана, пунктуална, праволинейна, аналитична и здраво стъпила на земята зодия "Дева" поема ръководството на 50-ия ни парламент. 38-годишната Рая Назяран е не просто красивото лице на ГЕРБ, а от месеци насам се заяви категорично и като "първа дама" на партията в ролята си на заместник-председател на парламентарната им група. Именно на нея, в тандем с Мария Габриел, Теменужка Петкова и Деница Сачева, Бойко Борисов повери и преговорите за съставянето на последните две правителства у нас. Първите завършиха с успешна, макар и кратковременна "сглобка", настоящите вървят трудно, но междувременно Назарян след почти 2-дневно гласуване и дебати стана и "първа дама" на Народното събрание. А с този си пост става част и от имената, от които президентът избира служебен премиер, когато парламентът не може да състави правителство. 

Коя е Назарян и как стигна до един от най-високите постове в България?

Родената на 16 септември 1985 г. във Варна Рая Назар Назарян завършва средното си образование в местната Хуманитарна гимназия "Константин Преславски". След това учи право в Университета за национално и световно стопанство. Дипломира се като юрист и от 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Специалист по медиация и извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Юридическата й кариера стартира в кантората на именития адвокат Менко Менков, който неведнъж е поемал защитата по дела и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Години по-късно тя създава собствена кантора и е съдружник и съучредител на адвокатско дружество "Георгиев, Назарян и Стефанов", създадено с настоящия й съпартиец Тервел Георгиев. През 2019 г. към тях се присъединява и адвокат Васил Стефанов Стефанов. Георгиев пък е специалист по наказателно право, доктор по право, с десетилетен адвокатски и преподавателски опит. Той е автор на редица статии, монографии и учебни ръководства в областта на българското наказателно право, с богат процесуален опит, натрупан чрез участието му като защитник на подсъдими лица в знакови наказателни дела, приключили с оправдателни присъди като "САПАРД", добилото популярност като "Делото Топлофикация" и др.

Политическата звезда на Рая Назарян започва да изгрява през лятото на 2022 г., когато Бойко Борисов представя кандидатите на ГЕРБ за предстоящите тогава избори за 48-и парламент. "Понеже е много модерно да се говори за съдебна реформа, ние сме дали Рая - ще е форлайтърът на партията в тази система заедно с Радо Чолаков и Деси Атанасова", каза тогава той за нея. (Вероятно Борисов има предвид немската дума Vorläufer, която се използва като спортен термин - в ските това е този, който се пуска първи, в маратона - бегачът най-отпред, който "дърпа" останалите - бел. ред.) А младата юристка обеща да се бори за бързо правосъдие, защото "бавното производство води до липса на такова".

Снимка: Булфото

Преди 2 години Назарян бе поставена втора в листата на ГЕРБ-СДС за столичния 24-и район след водача Тома Биков. От публикация на самия Биков през 2021 г. пък се разбира, че настоящата шефка на Народното събрание му е била адвокат по иск, заведен от сдружение БОЕЦ заради негово изказване в интервю, че организацията се финансира от банкера Цветан Василев. Рая Назарян е защитавала и Делян Добрев в делото по иск на Илиян Василев, който претендираше за компенсация за това, че над година и половина не е разполагал със средствата си заради наложения му запор по изгубеното от депутата дело за клевета от 2021 г.

Снимка: БТА

Това е трети парламент за 38-годишната варненка, която отдавна живее в София. Вчера тя встъпи в НС като депутат, но само ден по-късно вече е негов председател.

Преди това в 48-ия парламент Назарян беше член на комисията по правни въпроси и заместник-председател на тази по превенция и противодействие на корупцията. В 49-ия бе и председател на корупционната комисия и участва в три "горещи" временни комисии - тази за имунитетите на Бойко Борисов, Даниел Александров, Кирил Петков и Димитър Аврамов; в комисията за протестите срещу БФС, за Мартин Божанов и за Агенция "Митници".

Назарян отвъд правото и политиката

Според визитката й, юристката и настоящ парламентарен шеф владее френски и английски езици. Представена е съвсем кратко и лаконично като "неомъжена, с едно дете". 

Стопкадър: YouTube

Самата Назарян е изключително дискретна относно личния си живот - до степен, че преди време е изтрила своя фейсбук профил, за да не дава "храна" на жълти медии и нездраво любопитни опоненти.

"Първата парламентарна дама" има сестра - Мадлен Назарян, която живее в САЩ и работи като брокер на недвижими имоти. Тя често се включва в културните мероприятия на нашите емигранти в Невада.