Милиардерът Майкъл Блумбърг е предоставил близо 20 млн. долара, за да подпомогне президента от Демжократическата партия Джо Байдън за преизбирането му срещу републиканеца Доналд Тръмп, съобщиха пред Ройтерс два източника, запознати с въпроса.

Приносът на Блумбърг включва 19 млн. долара за независима група в подкрепа на Байдън, известна като Future Forward или FF PAC, и над 900 000 долара за Фонда за победа на Байдън, който е обединение на кампанията на Байдън и Демократическата партия.

За даренията първо съобщи в. "Вашингтон пост", предаде БТА.

Кампанията на Байдън не отговори веднага на запитването за коментар.

Блумбърг, бившият кмет на Ню Йорк, който похарчи 1 млрд. долара от собствените си пари за неуспешна кандидатпрезидентска кампания през 2020 г. в първичните избори на Демократическата партия, е налял поне 100 млн. долара, за да помогне на Байдън за кампанията му срещу Тръмп във Флорида през 2020 г. Тръмп, който загуби като цяло надпреварата през 2020 г. от Байдън, спечели във Флорида с над три процентна, припомня Ройтерс.

Към 8 март т. г. "Форбс" класира 82-годишния основател на "Блумбърг" на 12-о място с приблизително състояние от 106 млрд. долара,

Милиардерът консерватор Тимъти Мелън, наследник на базираната в Питсбърг банкерска фамилия Мелън, е дал пък 50 милиона долара миналия месец на комитет за политически действия, работещ в подкрепа на републиканеца Доналд Тръмп за президент, предаде Ройтерс, като се позова на федералните власти.

Комитетът, известен като MAGA Inc, е увеличил броя на телевизионни реклами, подкрепящи предизвикателството на Тръмп към Джо Байдън за президентските избори през ноември. Притокът на средства е помогнал на съюзниците на Тръмп през последните седмици да надхвърлят разходите на съюзниците на Байдън.

MAGA Inc. разкрива в подаден до Федералната избирателна комисия отчет, че е получил повече от 68 млн. долара от дарители миналия месец, като повечето от парите са дошли от Мелън, а 10 млн. долара са от милиардерите Лиз и Дик Улийн, основали през 1980 г. компанията си за транспорт и опаковане Uline в мазето си.

Мелън, който живее в Уайоминг и рядко е сниман, е пилот любител, инвестирал в и ръководил свързани с транспорта компании. "Форбс" изчислява, че богатството на семейство Мелън възлиза на около 14,1 милиарда долара.

Президентската кампания на Доналд Тръмп съобщи за първи път, че разполага с повече парични средства в основната си сметка, отколкото кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън, показват огласени данни на фона на продължаващи дарителски кампании за набиране на средства за изборите на 5 ноември, предаде Ройтерс.

В края на май кампанията на Тръмп е разполагала с около 116 милиона долара, което е два пъти повече, отколкото месец по-рано, докато тази на Байдън е съобщила на Федералната избирателна комисия на САЩ, че е събрала около 91 млн. долара - малко над сумата, която е имала в края на април.

Цялостната финансова картина около двата лагера обаче за момента не е съвсем ясна - макар двете кампании да имаха краен срок до вчера да оповестят финансите си на федералния регулатор, няколко от свързаните с тях комитети за набиране на средства ще предоставят данни за последните си дейности не по-рано от началото на юли.

По-рано кампанията на Байдън и неговата партия партия публикуваха неофициални данни, според които разполагат с 212 млн. долара в брой, но не дадоха подробности кои комитети държат средствата.

Данните, оповестени пред Федералната избирателна комисия на САЩ, изглежда представляват драстичен финансов обрат за кампанията на Тръмп, която по-рано през годината изоставаше по отношение на събраните средства от тази на Байдън.

Републиканската партия, която набира пари заедно с кампанията на Тръмп, за да подкрепи кандидатурата му, също отчете скок в паричната си наличност - от 38 млн. долара на 54 млн. долара. От своя страна Демократическата партия съобщи, че разполага с около 65 млн. долара в сметката си, което представлява увеличение спрямо април, когато средствата са възлизали на 62 млн. долара.

Набирането на средства за кампанията на Тръмп рязко нарасна през последните месеци, включително през седмиците, предшестващи осъждането му на 30 май по обвинения, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие плащане на пари срещу мълчание на порноактриса, отбелязва Ройтерс.