Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха изпълни първата си мисия - транспортиране на пациент от мястото на инцидента до хеликоптерна площадка на лечебно заведение. Пострадалият е немски гражданин, пострадал при скок с парашут в района на Ихтиман.

Предходните две успешни мисии бяха т.нар. hospital to hospital, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Сигналът е получен в Координационната централа на ЦСМПВ в 12,19 часа. По същото време екипът на д-р Динко Щилиянов и медицинска сестра Нина Минкова извършват тренировъчна мисия на тунел Железница на магистрала "Струма". За тези полети медиците тръгват напълно оборудвани. Това позволява хеликоптерът да бъде директно пренасочен към района на Ихтиман, където се е случил инцидентът.

Екипът пристига на мястото в 12,34 ч.

Пациентът е 37-годишен немски гражданин, пострадал при скок с парашут. Той е в тежко състояние. Транспортиран е по въздух до площадката на болница "Света Екатерина", където в 13,05 ч. е поет от реанимационен екип на Центъра за спешна медицинска помощ в София и е откаран с линейка до УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".