Говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Мариана Сиракова заяви, че днес преди обяд преписката е изпратена в Областната дирекция на МВР в Кюстендил за обявяването на двамата за издирване, предаде БТА.
Кметицата на село Ресилово Силвия Градникова каза, че вчера служители на "Съдебна охрана" са търсили двамата бизнесмени в селото, но не са ги открили.

Около 13.30 ч. говорителят на полицията в областния град Катя Табачка заяви, че от ОДП-Кюстендил са предприети действия за тяхното установяване, а към момента няма информация Галев и Христов да са напускали страната, съобщи "Фокус".

Внезапното изчезване на двамата е най-коментираната тема в Дупница. В южния град отдавна се носят слухове, че те ще избягат от страната и няма да влязат в затвора. Назоваваше се дори и конкретна дестинация за бягството им – Аржентина, тъй като оттам не можели да ги екстрадират.

"Има едни срокове, които трява да бъдат спазени, а те вече са изтекли. Ние трябва да започнем другата процедура - обявяването им за издирване и блокиране на всички граници. В момента, в който ни се разпореди да бъдат приведени лицата за изтърпяване на наказанията, тогава ние предприемаме съответните действия. Иначе биха ни обвинили в полицейщина. Надявам се Галеви сами да се предадат, както го направиха по-рано. Това е най-разумното", коментира пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов в Кюстендил.

През 2008 година, след обиск в имението им в село Ресилово, МВР съобщи, че двамата са били привикани на разпит, но не са се явили и ще бъдат обявени за издирване. На другия ден обаче бизнесмените се появиха в в Националната следствена служба и обявиха, че не са били прозовани официално, а шефът на полицията просто им се обадил.
"МВР лъже. Шефът на ОДП-Кюстендил Чавдар Караджов се обади по телефона и каза: "Може ли да минете тук при мен около 8,30 часа?". Попитах го - има ли нещо, трябва ли да взимаме адвокати и точните му думи бяха: "Не се излагайте, какви адвокати", разказа тогава Пламен Галев.

На въпрос дали се допуска, че двамата бизнесмени са напуснали вече страната, днес Цветанов отговори: "Всичко е възможно, само можем да предполагаме. В много от сучаите след първа, втора и трета инстанция, когато последната се е произнесла, осъдените по-трудно се откриват. Затова с контактите, които имаме и с възможностите на Интерпол и Шенгенската информационна система се дава възможност там, където бъдат локализирани, да бъдат задържани и да бъдат предадени на властите, за да излежават съответните присъди".

Той уточни, че няма данни Галев и Христов да са напускали страната. Каза още, че не може да се харчи ресурс за всички, на които предстоят дела на различни инстанции да бъдат проследявани.
Той коментира и лекия режим на изтърпяването на наказията на Галеви: "Това не го решава министърът на вътрешните работи. Това е решение, с което ние само може да се съобразяваме".

На 3 май Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно ефективните им присъди за рекет и изнудване и те трябва да влязат зад решетките за 5 г. Наказанието на Галев беше намалено от 7 г. и така той ще може да го изтърпи в общежитие, иначе трябваше да отиде в затвора в Бобов дол. Както вече стана ясно, те трябва да лежат в затворническото общежитие от открит тип в дупнишкото село Самораново, което се намира само на 3 км от имението им в Ресилово.

Трима от осъдените по делото "Галеви" техни бодигардове за участие в престъпна група за рекет и изнудване вече са в затвора в Бобовдол. Това са Владимир Ангелов-Стъклето, който бе осъден на 4 г. затвор, Апостол Чакалов-Тоци, който също получи 4 г. затвор, и Георги Блатски, осъден на три години и шест месеца лишаване от свобода.