Правителството на президента Джо Байдън планира да преустанови всички отворени поръчки за противовъздушни системи "Пейтриът" и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени, съобщи днес в. "Файненшъл Таймс".

Решението може да бъде обявено още днес, съобщи изданието, позовавайки се на трима запознати източника.

Киев настоява за доставката американските "Пейтриът", които се оказаха ключови за свалянето на руските балистични и хиперзвукови ракети. Напоследък Украйна засили исканията си за ракети след руските атаки срещу енергийния ѝ сектор.

Междувременно Румъния обяви, че ще предостави система "Пейтриът" на Украйна. Това реши на днешното си заседание Върховният съвет за национална отбрана на Румъния под ръководството на президента Клаус Йоханис, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

"Като се има предвид значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна в резултат на постоянните и масирани атаки на Русия срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, особено в енергийния сектор, както и регионалните последици от тази ситуация, включително върху сигурността на Румъния, в близко бъдеще координирайки се със съюзниците, членовете на съвета решиха да дарят система "Пейтриът" на Украйна", става ясно от разпространената информация.

Дарението е направено "при условие, че нашата страна продължава преговорите със съюзниците, в частност със САЩ, с оглед на придобиване на сходна или еквивалентна система", за да защитава собственото си въздушно пространство.

Румъния, която граничи с Украйна, също се нуждае от "временно решение да покрие оперативната уязвимост, която се създава по този начин".

Решението на Румъния идва след дълги колебания и визита на румънския президент в Белия дом през май. Тогава  Клаус Йоханис увери Джо Байдън, че страната му ще намери решение за предоставяне на една система "Пейтриът" на Украйна, но отбеляза, че въпросът трябва да бъде обсъден от Върховния съвет за национална отбрана и да се види какво ще получи страната в замяна, защото "е неприемливо Румъния да остане без противовъздушна отбрана".

Междувременно миналата седмица Румъния въведе в експлоатация втората си ракетна система "Пейтриът" от общо седемте комплекса, за които страната сключи договор през 2017 г. с американския оръжеен производител "Рейтиън" (Raytheon) на стойност 3,9 млрд. долара.

На срещата на Г-7 в Италия в края на миналата седмица американският президент Джо Байдън каза на украинския президент Володимир Зеленски, че пет страни са поели ангажимент за доставка на батареи "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус също обяви, че страната му ще достави на Украйна още 100 ракети за "Пейтриът" в рамките на съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.