Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще настоява държавата да обезщети стопаните, които унищожават доброволно прасетата в така нар. "заден двор" по пазарни цени. Тя присъства на протестен митинг в Първомай, в който се включиха хора от близките населени места, а също и от Чирпанско, предаде БНТ.

След дискусия с обществения защитник, стопаните решиха да не блокират главния път, а да използват времето, за да обобщят своите искания.

Протестиращите посрещнаха Манолова с аплодисменти, а тя заяви, че няма да допусне хората да бъдат разделяни на малки и големи животновъди, на регистрирани и не, и обеща, че ще направи всичко възможно стопаните да бъдат обезщетени по пазарни цени.

Пред Манолова протестиращите заявиха, че настояват за удължаване на срока за унищожение на отглежданите от тях животни. Някои се обявиха и за отмяна на забраната на епизоотичната комисия, защото няма регистрирани болни животни. Всички обаче поискаха справедливи обезщетения. Според протестираща жена адекватната сума за свиня-майка е поне 1000 лв.

"Какво обезщетение, ние не искаме обезщетение. Искаме да излезе едно болно прасе в Първомай. Да докажат, че наистина има чума и ние ще си ги изтрепем сами. Това ни е искането, това са здрави прасета, те не се трепат. Ние гледаме животните, защото искаме да ядем чиста храна. Нямаме интерес да вкарваме чума в домовете си и фризерите. Ние не гледаме прасета, за да продаваме и да печелим пари", декларираха протестиращите.

Омбудсманът определени исканията им за адекватни обезщетения като "справедливи" и подчерта, че институциите не са си свършили работата относно заразата с африканска чума по свинете:

"Опитът да се каже: "Ние ще обезщетим по пазарни цени и справедливо само едрите собственици е незаконен, освен че не е честен".

"Всеки случай на всяко унищожено животно трябва да има справедливо обезщетение по пазарни цени, на килограм тегло. Ако става дума за майка с прасенца, да се вземе предвид животното. Не трябва да има стопанин, чието животно е унищожено и той не е обещетен справедливо, честно и на пазарни цени", каза още Манолова.

Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков, който също присъства на протеста, обясни, че мерките в 20-километровата санитарна зона са задължителни. Той съобщи че от експертите са били проверени 11 населени места в Пловдивско, в които само 9 прасета не са били унищожени. На собствениците е даден срок да направят това в следващите 24 часа и те са заявили, че ще се съобразят.