Има опасност да изтеглят кредит без наше знание, ако електронният ни подпис е сред изтеклите данни от Националната приходна агенция. За това предупреждават експерти, предаде bTV.

От фирмите за бързи кредити казват, че имат достатъчно добри системи за проверка.

По данни на БНБ за първите три месеца българите теглят все повече пари от дружествата, специализирани в кредитиране. Те очакват да приберат над 2,85 млрд. лв. повече от предишния период.

Най-голяма по традиция е сумата, изтеглена от домакинствата. От тях 1,9 млрд. лв. са потребителски "бързи кредити", а други 33 млн. лв. са жилищни кредити.

В една от най-големите фирми за онлайн бързи кредити у нас са сигурни, че този, който заявява пари назаем, в действителност ги иска.

"Когато вие искате да получите сумата по банков път, компанията проверява преди това - в процеса на заявление, дали тази банкова сметка е ваша - ние имаме достъп до този регистър и, ако сметката не е вашата, компанията просто няма да нареди пари", твърди Пламен Славов, представител на фирма за бързи кредити.

В седмиците след теча на данни от НАП от компанията не отчитат отлив на клиенти. И приемат за излишна идеята на вицепремиера Томислав Дончев за по-голяма регулация.

Независими експерти уточняват обаче, че проблеми все пак може да възникнат.

"Човек, който има електронен подпис и съответно разполага с комбинация от личните данни - би могъл да изтегли такъв кредит, тъй като той има силата на ръчно поставен подпис", казва Десислава Николова, финансов анализатор.

И за да няма притеснения - съветват всеки да провери лично дали дължи пари в Регистъра за кредитна задлъжнялост на БНБ.