13 000 прасета ще бъдат хуманно умъртвени в пазарджишкото село Априлци заради поредното огнище на Африканска чума у нас.

Днес областната епизоотична комисия взе решение за мерките. Вече е определена задължителната предпазна зона около огнището, в която влизат селата Априлци и Сбор. По регламент всички прасета в тази зона подлежат на унищожаване. Определена е също и 10-километрова зона, в която влизат 16 пазарджишки села, където животните ще бъдат наблюдавани с особено внимание.

В трикилометровата зона около огнището има още една свинеферма. Тя е в село Сбор и е по-малка, от семеен тип. Засега ветеринарните власти се въздържат от решение да унищожат и тези животни. Те първо ще бъдат изследвани и лабораторните резултати ще решат съдбата на прасетата там. Такова е и решението за 10-километровата зона, каза доктор Костадинов.

Областната дирекция по храните създава организация за хуманно умъртвяване на 13 000 прасета от огнището в Априлци и тяхното безопасно загробване в района на фермата.

Огнището в индустриалната ферма в Априлци е първият взрив на чума от такъв мащаб за последната една година. В България се отглеждат 1,2 милиона свине, близо 20%африканска ч от тях вече са унищожени заради африканската чума по свинете.