Журналистът Генка Шикерова е тазгодишният победител в конкурса за чиста журналистика Web Report на Dir.bg. Изданието е трето поред и макар тази година да е трудна на фона на пандемията от коронавирус, наградите бяха раздадени в края на миналата седмица, а битката за чиста журналистика и срещу фалшивите новини продължава.

Тази година в конкурса участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Във всяка категория бяха номинирани трима участници, като един от тях бе избран за победител.

Наградата в категория "Общество" беше присъдена на Генка Шикерова, dnews.bg, за документалната трилогия "Социалната война" (видео).

"Благодаря за наградата, както и на продуцентите от dNews, които направиха, така че поредицата "Социалната война" да се случи. Мисля, че с работата си допринасяме за това обществото да бъде по-добре информирано", каза Генка Шикерова, след като получи приза.

А материалът на журналистката се появи на бял свят след почти цяла година на страх в социалните мрежи, където бяха създадени групи срещу Норвегия и Стратегията за детето, след материали в медиите и истински истории от български училища, където родители в паника вземаха децата си, за да не им ги отнемат от службите.

"Естественият журналистически рефлекс ме подтикна да направя това разследване и този филм. Месеци наред в България се разпространяваше информацията, че в Норвегия взимат деца от родителите ей така - за леке на блузата, за кариес, защото е погледнато накриво. Имаше нещо неестествено в това крайно твърдение. И реших, че искам да го проверя", разказа Шикерова пред Dir.bg.

Така филмът й "Социалната война" започва с крясък на жена "Барневерне краде детето ни". Именно това е държавната социална служба в Норвегия за оказване на подкрепа на деца, подрастващи и родители, които изпитват трудности в семейството.

За българите обаче, които живеят в Норвегия, тя е синоним на страх. В такъв синоним се превърна службата и тук, но превъплътена в Стратегията за детето, макар това реално да не съществува.

Дали "Барневерне" наистина е страшна? - Журналистът Генка Шикерова описа това в три епизода на филма си, в които има разговори с пораснали вече "деца", отнети от семействата им, но по причини, които наистина са спасили живота им.

Проблеми в Норвегия обаче също има, както и критики.

"Няма как да се отговори с няколко изречения как работи тази служба. В Норвегия имат различен начин на живот и мислене. Това е друга култура, която трябва да бъде разбрана. Ако в България, еднополовото съжителство се възприема за неестествено, там това е нормално. И това е само един пример, защото той често се експлоатира в контекста на "взимането" на деца. В Норвегия си дават сметка, че имат проблем със службата за закрила на децата. Не го крият, но по-важното е, че предприемат мерки за реформи. Допускат и грешки. Те са изключително чувствителни на тема права, защита на личността, защита на детето", обяснява още Шикерова.

Мнението на победителя в Web Report обаче е категорично: "Там институциите работят. Това е държава с изключително висок стандарт на живот и социална система, за която тук само можем да мечтаем".

Откъде обаче идва "Пропагандата" и страхът в България - мнението на Шикерова е, че тя е свързана с насаждането на страх за децата.

За проекта, който е изпълнила, за преодоляването на страха, за разказите от Норвегия, за службата "Барневерне", Генка Шикерова разказа, че е предложила проекта си на Христо и Мария от dNews.

"Те го харесаха и задвижиха тяхната си част, свързана с продуцирането. Аз се концентрирах върху съдържанието. Дадох си сметка, че е много трудно да се бориш срещу машините за страх. Разпространението на слухове вече е много лесно", заключва журналистката, благодарение на която разбрахме, че в Норвегия не отнемат деца за кариес и това не е страшната Баба Яга или Торбалан, които се крият под леглото на детето, за да го вземат, защото не слуша.

Трите части от поредицата "Социалната война" може да изгледате във видеата.