Няколко пациентски организации настояха за оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в защита на майките на децата с увреждания от "Системата ни убива".

"Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните, АТО "Бъдеще за всички", Асоциация на пациентите със сърдечносъдови заболявания изпратиха писмо до медиите.

В мотивите си те изтъкват липсата на диалог и невъзможност за обединение; незачитането на проблемите на децата с увреждания; умишленото разделяне на хората с увреждания с цел извличане на лични политически дивиденти.

Според организациите налице е "грозно използване на зависимостта на национално представените организации на хората с увреждания заради получаването на милиони субсидии от държавата".

НПО-тата обвиняват социалния министър в невъзможност за справяне с работата в тежък момент, когато обществото е разделено, липсата на конкретни решения и празно политическо говорене.

Според тях в публичните си изяви Сачева демонстрира "неуважение към майките на деца с увреждания и надменно отношение към деца с увреждания".

"Майките от Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" са майки на деца с увреждания и ние като общество им дължим поне уважение, да не говорим за подкрепа. Когато един министър забрави, че първо е човек, а министър е временно, то е дошло времето да си ходи", заявяват в писмото си от пациентските организации.