Екохепънинг в района на Белащица днес прерасна в спонтанен митинг срещу каменната кариера в района. Близо 150 човека блокираха пътя и не позволиха товарните камиони да минават.

"Днес е само репетиция, вече сме готови и на крайни действия", съобщи Павел Гемишев от гражданския комитет "Стоп на кариерите в Белащица".

"Търпението ни е изчерпано, години на протести и нулев резултат, кой се интересува, че се крадат национални природни ресурси?", попита председателят на Екогласност Емил Георгиев.

Вече близо 3 години продължава сагата с протестите срещу кариерата на "Холсим" край Белащица. Жителите на селищата Белащица, Гълъбово, Марково, Брестник, Куклен, Цар Калоян и ПК Екогласност не се умориха да се борят срещу концесионера и вредите от дейността му, които понасят ежедневно.

Хората се жалваха дори на швейцарската посланичка, подариха й чували с праха, с който чуждата компания засипва околността. Многобройни протестни шествия, сигнали до държавните институции и Прокуратурата съпътстват борбата на Белащица и околността да се спазват екологичните норми на страната.

Засега има реакция само от Министерство на енергетиката. Емил Георгиев от Екогласност подчерта: "Прави чест на министър Петкова, че наложи санкция в размер на 50 000 лева, с което се потвърди правотата на твърденията ни, че там се извършва незаконен добив, т.е. краде се българско природно богатство".

Той разказа, че концесията е от 2000 г., разписана от тогавашния премиер Иван Костов и е за 20 години. В края на декември миналата година имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я запознаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона - запрашаване, липса на задължителното по предписания оросяване на терена, значително увеличение на респираторните заболявания, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа извън координатите на разрешената концесия. Посланичката обеща да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да съдейства в диалога по разрешаването им. Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е променило, освен признанието на Министерство на енергетиката, че концесионерът "Холсим" добива природни богатства извън разрешените граници, което става ясно от наказателно постановление на Министъра на енергетиката от 21.05.2019 .

От ПК "Екогласност" подадоха сигнали до Окръжната прокуратура, ДАНС, Прокуратура, НАП, Министерство на енергетиката и МОСВ, за да се разпореди извършването на проверка на всички събрани факти за нарушенията на концесионера "Холсим", заяви Емил Георгиев. Той настоява в полза на държавата да се отнеме цялата техника на фирмата, която извършва незаконен добив.

"Няма да се изморим, вече 3 години протестираме и сигнализираме държавните институции по екологичните проблеми в района на Белащица. Ще продължим, ако някой си мисли, че сме се уморили, лъже се!", каза Емил Горгиев от Екогласност.