Новопостъпил в затвора, настанен там във връзка с екстрадиция, е нападнал надзирател, след като е бил на преглед в болницата към затвора. Инцидентът е станал около 21 часа.

По първоначални данни нападнатият надзирател е със счупен нос и посинено око, предаде БТА.

Правосъдното министерство започва проверка по случая. От ведомството оповестиха, че инцидентът е станал снощи около 21 часа. Уведомен е наблюдаващият прокурор и ресорният заместник-министър на правосъдието Николай Проданов.

"Нападението е извършено по време на конвоиране на лишения от свобода от болницата на затвора към корпуса на затвора", каза Цветан Михайлов – член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), пред bTV.

Според него системата на затворите е разбита, има страшно много пропуски и затворниците буквално си правят каквото си искат. Бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор е последствие от всичко това.

„Действително е страшно. Неслучайно ние вчера определихме последния инцидент с бягството на двамата затворници като пробив в системата за сигурност на републиката“, каза Михайлов. Съотношението затворници – охрана е под критичния минимум, посочи той.

Малко знаем за бягството – в общественото пространство официалните лица изнасят информация, която се разминава с онова, което ние научаваме от служители на затвора, които са били на смяна по време на инцидента, посочи синдикалния лидер.

Служителите подават информация, че е имало стрелба от тяхна страна, но с оглед на течащото разследване не мога да я представя като официална. Служители от затвора твърдят, че е имало реакция на надзирателите „и нещата съвсем не са такива, каквито се представят“.

„Нашите съмнения са, че за пореден път вниманието и обществения и фокус умишлено биват обръщани към най-ниските нива служители, без да се проследят причините и следствията по цялата вертикала на йерархичната стълбица, т.е. от министъра на правосъдието, заместниците му, техния екип, професионалното ръководство, началниците на затвори и пр.“, каза Михайлов.

При това това съотношение на охраняващи – охранявани многократно сме казвали, че не можем да изпълним задълженията си качествено и по начина, по който се очаква от нас, добави той.

След като вчера правосъдния министър Цецка Цачева посочи, че вина за бягството има охраната, Михайлов каза, че по никакъв начин не приема обвиненията:

„Ако г-жа Цачева е гневна и шокирана от случващото се, то това означава, че през цялото време на нашите срещи не е слушала внимателно какво ѝ съобщаваме, не е преосмислила информацията, която сме ѝ подали в писмен вид по официален ред със становища и писма от страна на организацията, не е чула и посланията на нашите протести. Нещо повече – не чух в нейното изказване да набележи мерки, които в спешен порядък да гарантират ограничаването до разумен минимум на риска от повтаряне на подобни инциденти“.

При това това съотношение на охраняващи – охранявани многократно сме казвали, че не можем да изпълним задълженията си качествено и по начина, по който се очаква от нас, добави той.

Надзирателите продължават да искат увеличаване на щатните бройки, подобряване на условията на труд, осигуряване на необходимото техническо обезпечаване.

След вчерашното отворено писмо на синдиката, че обмисля да възобнови протестите, днес Михайлов каза, че „протест ще има, но той ще се изразява в събиране пред Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в опит да представим нашата позиция за случилото се и да защитим честта и достойнството на професията, като поставим на първо място живота ба служителите. Оставките в случая не са повод на разговор на синдикалната организация – ние с политика не се занимаваме“.