Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

69-годишният Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП.

Конгресът заздрави хватката на Си върху властта, отбелязва АФП.

Китайският президент бе преизбран днес от ЦК и ККП и начело на въоръжените сили на страната. Той получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

Снимка: АР/БТА

На днешния пленум бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянен комитет (ПК) на Политбюро, допълва БТА. Китайският президент включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в страната.

Снимка: АР/БТА

Освен Си Цзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, личния секретар на китайския президент Дин Сюесян и партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си. Останалите трима членове на ключовия властови орган, който определя политиката на Китайската народна република, са секретарят на ЦК на ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината - висшия партиен орган за борба с корупцията.

Китайският президент Си Цзинпин обеща днес "да работи усилено" през третия си мандат като генерален секретар на управляващата комунистическа партия и начело на страната, предаде Франс прес.

"Светът има нужда от Китай", обяви Си.

Китайският президент обеща страната му да се отвори по-широко към света, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Още снимки от конгреса на ККП ВИЖТЕ ТУК>>

Руският президент Владимир Путин поздрави Си Цзинпин за преизбирането му за генерален секретар на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), като отбеляза високия му политически авторитет и сплотеността на ръководената от него партия, съобщи ТАСС.

"Уважаеми г-н Си Цзинпин, приемете моите най-сърдечни поздравления по повод преизбирането Ви за генерален секретар на Централния комитет на Китайската комунистическа партия. Резултатите от 20-ия юбилеен конгрес на ККП напълно потвърдиха Вашия висок политически авторитет, както и единството на партията, която ръководите", се казва в писмото.

Руският лидер изрази увереност, че решенията на конгреса ще допринесат за успешното изпълнение на мащабните социално-икономически задачи на Китай, както и за укрепването на позициите на страната на международната арена. "Очаквам с нетърпение да продължим нашия конструктивен диалог и да работим в тясно сътрудничество, за да развием всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие между нашите страни. Искрено ви желая, скъпи приятелю, нови успехи в отговорната ви работа, добро здраве и благополучие", подчертава Путин.