Президентът Румен Радев съобщи, че охранителите, които влязоха в словесен и физически сблъсък с бившия правосъден министър Христо Иванов на брега в парк "Росенец", са служители на НСО. В извънредно обръщение от "Дондуков" 2 държавният глава уточни, че е провел лична среща с шефа на службата генерал Красимир Станчев и в момента тече служебна проверка по случая.

"Днес имах разговор с началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО", заяви Румен Радев.

Повод за изявлението му стана акцията на Христо Иванов. Във вторник съпредседателят на "Демократична България" пристигна по вода на брега в непосредствена близост до лятната резиденция на Ахмед Доган. На място го очакваха охранители, които се опитаха да го изблъскат с аргумента, че теренът е частен. Христо Иванов отказа да отстъпи и настоя, че земята е публична държавна собственост и следва всеки да има достъп до нея. Напрежението ескалира дотам, че се наложи намеса на полицията. Пред камерите Христо Иванов и придружаващите го активисти обявиха, че гардовете не се легитимират, за да не се разбере, че работят в НСО и обяви, че отговорност носи и президентът Румен Радев, на чието подчинение по закон е службата.

По този повод държавният глава днес подчерта, че решението за охраняваните лица се взима от тричленна комисия, съставена от председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО.

"Подопечните на премиера - ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НС0 осъществява охраната", посочи Румен Радев и припомни, че при предишното събиране на комисията, представителите на изпълнителната власт са решили, че има необходимост от охрана на депутата ДПС Делян Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган.

"Днес настоях ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се вземат мерки", добави държавният глава.

В заключение Румен Радев каза, че "приетият през 2015 година закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата", защото "допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът - от Народното събрание". Накрая държавният глава заяви, че "ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите", но му вменяват морална отговорност, е готов да я приеме срещу едно категорично изискване: "Нека ми се възстановят правомощията по закон".