Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд Тръмп. Утре сутринта той ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в длъжност на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън.

Часове преди церемонията по полагането на клетва от Байдън, центърът на Вашингтон приличаше на укрепен лагер, отбелязва Франс прес.

Всички снимки вижте ТУК >>

Хиляди бойци от Национална гвардия вече патрулират по улиците на американската столица. Днес броят им ще достигне 25 хиляди. Националната гвардия ще охранява обширната "червена зона", простираща се от Капитолия, където новият президент и вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън и Камала Харис, ще положат клетва, до Белия дом.

В Деня на Мартин Лутър Кинг улиците на Вашингтон бяха празни. По традиция на този официален празник, почитащ паметта на убития борец за граждански права, много американци се посвещават на доброволческа дейност, отбелязва АФП.

Това "е подходящ начин за излекуваме, обединим и възстановим тази страна, която обичаме", написа в Туитър Байдън. Той си е поставил за цел да помири американците, дълбоко разделени след управлението на Тръмп.

Снимка: БТА/АП

По-рано Байдън се включи в раздаване на храна от благотворителна организация във Филаделфия, щата Пенсилвания. Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф направиха същото в беден квартал на Вашингтон.

В столицата, въоръжени войници и полицаи пред бронирани автомобили замениха обичайните зяпачи. Обикновено натоварени улици са блокирани с бетонни заграждения.

Най-малко двама въоръжени цивилни бяха задържани през последните дни край "червената зона".

Снимка: БТА/АП

Вашингтон остава травмиран от щурма на Капитолия на 6 януари, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса, за да се опитат да попречат на формалната процедура по потвърждаването на изборната победа на Байдън. На близо 70 човека вече бяха повдигнати обвинения заради ролята им в насилието, което струва живота на петима души. Сред тях са бивши и настоящи представители на силите за сигурност.

За да гарантира, че бойците от Националната гвардия, разположени във Вашингтон, не представляват риск за сигурността, ФБР проверява тяхното минало.

Снимка: БТА/АП

Заради подстрекателската си роля за размириците Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, подложен два пъти на импийчмънт. Предстои процес срещу него в Сената.

Последното проучване на общественото мнение преди края на мандата на президента е неблагоприятно за него. Проведено от института "Галъп", то показва само 34 процента одобрение за Тръмп. Рейтингът му е на най-ниското си равнище за тези четири години. Тръмп влезе в Белия дом с 45 на сто одобрение - дял, който се повиши до 49 процента в началото на миналата година.

Според американски медии през последния ден от мандата си 45-ият президент на САЩ ще помилва или замени присъдите на стотина души.

Снимка: БТА/АП

Докато пълната с войници столица се подготвя за встъпването им в длъжност, избраните за президент и вицепрезидент - Джо Байдън и Камала Харис, се включиха в проекти, свързани с Деня на Мартин Лутър Кинг.

Байдън и съпругата му Джил се присъединиха към дарителите на паркинг на кухнята за бедни във Филаделфия на "Филабънданс" - организация, раздаваща храна на нуждаещи се, и помогнаха да се напълнят 150 кутии с пресни плодове и трайни продукти.

Ораторите на тазгодишните чествания на Мартин Лутър Кинг в родния му град Атланта, щата Джорджия, призоваха за отхвърляне на насилието, след една турбулентна година на смъртоносна пандемия, протести срещу системния расизъм в САЩ и разделящи избори, чиято кулминация бе щурмът на Капитолия.

"Това отбелязване на Деня на (Мартин Лутър) Кинг идва не само идва във време на голяма опасност и физическо насилие, то идва и по време на вербално насилие - какво казваме и как го казваме", заяви пастор Бърнис Кинг, дъщеря на убития правозащитник, и добави: "Това честно казано е излязло от контрол и се нараняваме много един друг."

Бърнис Кинг каза, че жертвите на пандемията, продължаващото възмущение от убийствата на невъоръжени чернокожи и окървавеният щурм на Капитолия от привърженици на Тръмп подчертават спешната необходимост от постигане на това, което баща й е наричал "любима общност" - свят, в който конфликтите се решават без насилие, а състраданието диктува политиката.