Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се надява, че следващото българско правителство ще бъде по-прагматично от настоящото. В интервю за агенция ТАСС, направено в четвъртък, тя посочва, че икономическата ситуация ще принуди страната ни да премине към "по-прагматичен подход".

"Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство. България е членка на Европейския съюз, на НАТО, но за нея ще е сложно да изгражда своята линия на поведение. Но ситуацията ще принуди да се премине към по-прагматичен подход към много въпроси, особено свързани с икономиката", заявява пред ТАСС Митрофанова.

Вчера пред тв "Росссия 24" тя каза, че "Газпром" е готов да даде газ на България според неговите си условия, тъй като формално България все още има договор с енергийната компания до края на годината.

За решението на кабинета "Петков" да изгони 70 руски дипломати, Митрофанова посочва:

"На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея".

Елеонора Митрофанова казва още, че България е една от най-близките на Русия славянски държави и дава да се разбере, че не мисли за оттегляне на дипломатическата мисия: 

"Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в Посолството са 15 души. Всички те правят цялата работа - истински многостаночници. Не бива да забравяме, че България - една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, сложили главата си за освобождението на България, не бива да предаваме - не можем просто да напуснем страната. Тук има огромен брой нашите сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности".