Г-жа Митрофанова си играе със страховете на хората и мисля, че Външно министерство на РФ ще й каже да смекчи тонa, заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред медиите след като руският посланик заяви, че ще повдигне въпроса за закриването на Посолството на Русия в България пред ръководството на Руската федерация.

"Нито един посланик не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа", категоричен бе Петков.

И подчерта, че руският посланик трябва да спре да се изявява по медиите, защото "този тип риторика с плащещи думи не е продуктивен".

"Дипломатическите отношения трябва да продължат. Имаме история. Нашите народи са приятелски народи, но това, което не трябва да си мисли никоя държава, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима, свободна България от днес за утре - няма как да се случи", повтори Петков.

"Държим си на позицията. Моята молба към руското правителство е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани и да и се направи забележка, че тя няма право да слага на линията отношенията между двете държави", посочи още премиерът в оставка.

"Трябва да се каже ясно, че няма опасност за каквото и да било. Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората и от руското външно министерство ще ѝ кажат да смекчи този тон, защото той не е продуктивен. Имаме много неща и диалози, които тепърва по всичките въпроси да се проведат.

Премиерът в оставка отбеляза, че 70 наистина е сериозна бройка, когато касае експулсиране на дипломати, но и оставащите у нас 43-ма служители на руското посолство също са много. "Ние имаме 12 души в Москва", подчерта министър-председателят в оставка и посочи, че други страни в Европа са постигнали реципрочен брой дипломати.

По време на инспекция на интерконктора с Гърция Петков коментира и обявената преди часове номинация на Асен Василев за премиерския пост в евентуално бъдещо правителство на "Продължаваме Промяната". 

"Изцяло сам взех решението за Асен Василев, защото трябва да покажа на българския народ, че няма пост нито позиция, която да е по-важна от това да спасим България от криза", каза Петков и повтори, че Василев е човек с безупречна репутация и невероятна честност и самият той е горд да продължат заедно рамо до рамо, за да довършат работата.

Следващата седмица партията му ще започне преговори за формиране на кабинет. Очаква на масата да седнат и независими депутати, "които бяха на ръба от коя страна на историята искат да бъдат". Той не отговори на въпрос дали ще бъде министър.

По отношение на новата газова връзка премиерът в оставка подчерта, че кабинетът му е изпълнил обещанието си да има газ в тръбите до 1 юли.

"Видях 42 бара напълнени тръби. Вече официално имаме алтернативно трасе. Това е истинската диверсификация. А азерският газ е в пъти по-евтин от този на "Газпром", отбеляза Петков.