Димитър Гърдев е дипломат и политик. Народен представител в XLV и XLVI Народно събрание. Председател на Комисията по външна политика на XLVI Народно събрание. Ръководител на Делегацията на България в Съвета на Европа. Международен секретар на "Има такъв народ". Партията ще обяви кандидатите си за депутати следващата седмица. Каква е Европа в момента на фона на кризите, кой ще надделее на европейските избори - статуквото или реформаторите - Гърдев дава своя прочит. Той категорично отхвърля тезата за петте племена в Европа и напомня, че сблъсъкът вече не е между ляво и дясно, а между консервативната и глобалистката идея. 

  • Европейският парламентне успя да се справи с три кризи - COVID, войната и кризата на доверието
  • Наративът на противниците на консервативната доктрина е, че изповядващите я формации са против Европейския съюз. Което е изключително невярно
  • Няма пет племена, няма и няма да има, тези хора ще гласуват различно по различните кризи
  • Разделението в Европа се получи не на ляво и на дясно, а на принципни позиции за справяне с кризите. Едната е глобалистката идея, а другата е консервативната. И сблъсъкът се получи повече на тази плоскост, а не вляво и вдясно

- Как преценявате нагласите на прага на евроизборите - ще избере ли мнозинството от европейските граждани да гласува за традиционните проевропейски семейства в ЕП, или ще заложи на някаква екзотика?

- Това, което виждаме като социологически изследвания, показва, че намалява подкрепата за традиционните партии и това е напълно разбираемо, защото тези формации са вече доста време в управлението на Съюза и се вижда, че не са в състояние да се справят с тези тежки, кризисни моменти. Когато всичко върви гладко, не се забелязва такава политическа немощ, но в моменти на кризи много ясно се вижда какви са възможностите на една или друга политическа концепция. Така че в ЕС може би ще видим една по-ясно изразена основно консервативна и дясна вълна, а не толкова крайно лява, въпреки че по някои от въпросите се наблюдава много странно и за първи път единство между крайнолевите и крайнодесните. Аз бих ги определил като консервативно мислещи хора, независимо дали са от левия, или от десния спектър, защото дясно или ляво е чисто и просто социален опознавателен елемент. Докато тук говорим за принципни въпроси, за идентичността на ЕС, за защита на определени ценности, където хората имат вече съвършено друга, извън дясната или лявата, представа и позиция.

- Наскоро Иван Кръстев публикува знакова статия на базата на проучването на Европейския съвет с тезата за петте племена, които са се формирали в ЕС, в резултат на пет кризи, които наблюдавахме в този мандат - пандемията, мощната миграционна вълна, икономическите проблеми, свързани с войната в Украйна, климатичната криза и страх от дигитален авторитаризъм.

- Не съм съгласен с такива аналогии и в политиката това е изключително грешно. Защото това е процес и ще видите, че всичките тези модели не обясняват нещата. Никакви пет племена няма и няма да има, защото тези хора по различните кризи ще гласуват различно. Защото точно тук е грешката на модела, че едва ли не, тези хора изповядват една и съща религия, говорят един и същи език и имат един и същи тотем - не е така. Изобщо не е така за избирателите. Това са опростенчески и наистина грешни модели.

Аз се сещам за Фукуяма и неговите прогнози за сблъсъка на цивилизациите, как те са разделени на клъстъри и как ще се сблъскат индуизмът от Индия с будизма в Китай и хиндуистката цивилизация в Япония заедно с християните и исляма, обединени, представете си, което не може да се направи вече 1500 години. И нищо от това не се случи, пълен провал, абсолютни измишльотини - бих казал и с по-силни думи. Нищо подобно. Случи се геополитически сблъсък на територията на Европа и няма нищо общо с Китай и будизма, защото там е комунизъм. По същия начин и тези асоциации и опити да бъдат разделени европейските избиратели на племена. Както споменах - те не носят едни и същи татуировки, нито се молят на едни и същи тотеми. Въпросът е, че пред Европа излязоха тези сериозни кризи. И следващите кризи ще бъдат още по-сериозни. Аз не ги профанизирам. Това разделение в Европа се получи не на ляво и на дясно, а на принципни позиции за справяне с кризите. Едната е глобалистката идея, а другата е консервативната. И сблъсъкът се получи повече на тази плоскост, а не вляво и вдясно. Оттук нататък в тези направления ще вървят тези проблеми и противоречия в ЕС.

- Пред кои най-големи проблеми ще бъдат изправени Европа и новият Европейски парламент?

- Веднага ще ви отговоря - също с изследването на ЕП. То говори за това, че на първо място европейските граждани посочват, забележете, геополитиката и международното положение, далеч пред инфлацията и пред социалните проблеми. Защото хората много добре разбират, дори подсъзнателно, че Европа е изправена пред изключително кризисен момент. Кризисен момент, защото на територията на континента се води най-голямата война след Втората световна. Това е най-кръвопролитният конфликт. Ще видите, като излязат данните за жертвите - те ще бъдат шокиращи! Тя се води на територията на европейския континент, засяга пряко сигурността на всяка една европейска държава и на сигурността на ЕС като цяло, до голяма степен определя бъдещето на Европа и затова изобщо не съм учуден, че хората поставят на първо място тези проблеми.

- Виждаме, че в момента тези консервативни формации, радикално настроени към ЕС, критикуващите го, докато преди проповядваха разпадането на Съюза, сега, като че ли, има смяна на тактиката - не искат да го разпадат, а да го рушат отвътре или наистина имат намерение да го реформират?

- Това точно се опитвам да кажа - че всъщност тези щампи не работят. Защото, ако разгледаме и започнем да говорим за другия спектър - там има още по-крайни - там са ЛГБТ, там са и крайно екстремалните левичари, анархистите са там също, с изключително екстремистки идеи. Затова, като се фокусираме върху едните и другите, винаги ще видим крайности, но това е всъщност един цял спектър. Наративът на противниците на консервативната доктрина е, че изповядващите я формации са против Европейския съюз. Което е изключително невярно. И въпросът ви е много правилен - защото си проличава, че по-големите консервативни сили са за трансформация на ЕС и за превръщането му в един ефективен съюз. Защото този съюз, който ни предлагат да остане другите, категорично не е ефективен. И тук вече се връщаме към доверието на европейския избирател. 

- Ще има ли сили Европейският съюз да реформира сам себе си и в каква посока очаквате да стане това?

- Тяхната доктрина - на противниците на реформите, е да оставим нещата така, както са, те са си много добре, вървят добре - не е вярно! Европа в рамките на този парламент, не успя да се справи с три неща. Първата криза беше COVID-кризата, при която се оказа, че в началото европейските институции направо изчезнаха, просто ги нямаше. Втората криза, която настъпи, това е с войната в Украйна, където видяхме, че европейските предложения ги нямаше и Европа, ЕС изчезнаха от този конфликт. Там са само Русия и САЩ. Даже Великобритания е младши партньор. Никакви европейски инициативи. А когато ги имаше, се видя и неефективността им, защото, когато беше подписано примирието в Киев през 2014 г., то беше подписано от Франция и Германия. Минските споразумения 1 и 2 също са с подписите на Франция и на Германия. И нито едно от тези споразумения не беше изпълнено и не се осъществи. А в момента , в разгара на кризата в Украйна, също не виждаме нито едно присъствие на Европа.

И третата криза е кризата на доверието. И тук няма никакво значение дали са леви, десни, консерватори или не. Ако попитате какво е доверието на европейските граждани към Брюксел, то ще бъде много по-малко дори от онова към нашата разглобена коалиция, през която преминахме тук. Категорична липса на доверие! Липса на институционално доверие във всяко едно отношение. Към когото и да се обърнете - и към ЕП, и към някой от другите европейски органи, доверието е изключително ниско. И затова Европа, както споменах, е попаднала в тези три кризисни момента - криза на единността на Съюза за решаване на проблемите с пандемия, криза на сигурността - в собствения континент, и криза на доверието към институциите. 

- Ще затрудни ли партиите, откъм послания за избирателите, това смесване на изборите "2 в 1", или ще им даде общ фокус?

- Това е капанът, в който влязохме и в който ще бъдат проведени тези избори. Тъй като те са слети "2 в 1" и хората си мислят, че наистина в Брюксел се отстоява национална позиция. Аз смятам, че европейският дебат изцяло ще се загуби. Там няма да се говори за важните европейски теми, защото, независимо от това, решенията в Брюксел са от огромно значение за България и за всяка една държава членка. И в този парламент, докато бях сътрудник на парламентарната ни група, мога да ви кажа, че 70% от дейността на Народното събрание е свързана с промени, които са следствие от европейски регламенти и от промяна на европейското законодателство. 

- Но те се оказват по-далечни за хората, които в масовия случай не се интересуват толкова от евроизборите.

- Далеч са, защото не се интересуват. И ако продължават да не се интересуват от политика, всичко ще им е далеч. И затова всичко ще им се случи изведнъж и внезапно. Ние трябва да бъдем критични към тази апатия, а не да й даваме обяснение. Защото наистина в България състоянието на политическия живот е такова точно по тази причина. Апатията, изтъкването, че, като не се интересуваш от политика, това е плюс, това също е доктрина. И това е доктрина, за да се оставят политиците да правят такива неща, каквито са правели досега, а хората да не се интересуват от политиката. А това е основното, което регулира живота им - вътрешна или външна политика, и по този начин да нямат никаква критичност. Това е доктрина! В България това е силно разпространено и се счита за нещо позитивно. Напротив, хората в Западна Европа са изключително политически активни, защото знаят, че това определя техния живот. Тук, в България, политическата класа успя да постигне това гражданите да не се интересуват, което е голяма грешка.

- А на какви послания ще заложи "Има такъв народ" по пътя към Европарламента? Как ще се откроите сред останалите политически сили?

- Нашите послания са ясни, изключително точно са формулирани и са свързани с ясна позиция по няколко важни за Европа и за България теми. Първо, цялата тази Зелена сделка и целият този енергиен преход се оказва катастрофа. И има изключително негативен ефект върху България, върху нашите енергийни мощности и хората, ангажирани с това. Тази Зелена сделка трябва да бъде преразгледана и допълнена. Ние категорично се обявяваме за много сериозна и нова политика за миграцията и за мигрантския въпрос, който беше поставен абсолютно погрешно от досегашното правителство в контекста на приемането на България за пълноправен член на Шенген. Това са два абсолютно различни въпроса. Много важна за България е политиката за разширяване. И за нашата партия конкретно - изпълнението на политическите условия, поставени пред нашата съседна държава - Република Северна Македония. Наша кауза, за която сме настоявали от влизането ни в парламента. Също така смятаме, че европейското общество, като цяло, трябва да има своята идентичност и както се казва, да сме единни в различията. Едно от важните за нас неща е консервативната идея за семейството, за структурата на обществото. Едни здрави общества могат да направят Европа много по-силна, отколкото такива, които нямат ценности. Затова консервативните ценности за нас са важни. Идеологията и доктрината, която се преподава в училищата на непълнолетните, трябва да бъде съобразена с националните традиции на държавите. Когато стане човек пълнолетен, може да избира, каквото иска - литература, ориентация, но ние сме категорично за защита на традиционните български ценности и консервативните ценности на Европа.

- Как точно виждате да се промени политиката за миграцията? И по темата за Северна Македония - какво точно ще правите? Стево Пендаровски, който тръгна към втори президентски мандат, каза в интервю, че, едва ли не, като някаква залъгалка ЕС ни е осигурил вписването в Конституцията на РСМ, защото всички други български искания са били отхвърлени?

- Ами да го приемат тогава, като е залъгалка. Да се стягат и да го приемат. Този същият човек заявяваше, че договорът за добросъседство не е изгоден. Същият този каза, че България е малка държава и ще бъде сгазена от европейските големи държави по въпроса за приемането на Македония. От този човек съм чувал такива небивалици, които показват само едно - той не разбира европейския процес. И смея да твърдя, че го е доказал. Да денонсира договора за добросъседство, както той заявяваше преди месец. Но без договор за добросъседство няма членство в ЕС. А следващия договор ще го подпишем ние, когато си пожелаем, и при условия, които ние си решим, ако така тръгваме. Затова казвам, че думите на Стево Пендаровски са доста различни от действителността. Твърдя, че не разбира европейския процес за присъединяване. И такива балкански изказвания - "те им подхвърлиха трохи, те са малка държава, ние ще ги сгазим" ги опровергава животът. Конкретно за РСМ с две изречения - решението на ЕС е записано категорично в преговорната рамка и е решение на всички държави от Съюза. Затова България изобщо не трябва да се занимава да отговаря на такива провокации. Това не е въпрос към България. Това е въпрос към Брюксел и в рамката ясно и точно е записано, че към Северна Македония има предварителни политически условия, които ЕС държи да бъдат изпълнени. 

По темата за миграцията позицията на ИТН е свързана с това, че в Европа беше изготвен Пакт за миграция. Това е нов документ, нова разпоредба, която променя досегашните условия за мигрантите. В някои неща те са изгодни за България, в други имаме критика, така че основната ни задача е фокусиране върху този основополагащ документ на ЕС и продължаващата работа по него в интерес на нашата страна. 

- Вас ще Ви видим ли в листите на ИТН за евровота?

- Ще Ви кажем следващата седмица. Иначе партията е в добра политическа кондиция, имаме достатъчно набор от професионални кадри. Конкретно с въпросите на външната политика и европейската интеграция се занимавам и като международен секретар на ИТН активно и съвсем професионално, така че на тези избори ние смятаме, че ще постигнем много добър резултат.

- Колко добър - колко евродепутати очаквате да вкарате?

- Ние сме абсолютно убедени, че ще получим по-добър резултат дори от някои други партии, традиционни, да ги нарека. Няма нито едно проучване, което да е уцелило резултата на ИТН. В предишни проучвания ни казваха дори, че сме извън парламента.