Въпросът за закриването на руското посолство в България ще бъде разгледан от руското външно министерство, ако е необходимо, ще бъде докладван на президента, съобщи пред Интерфакс прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

По-рано руският посланик Елеонора Митрофанова направи изявление на страницата на руската дипломатическа мисия в социалните мрежи. Тя каза, че жалбата на руската страна до българското външно министерство е оставена без уважение.

"В тази връзка възнамеряваме незабавно да поставим въпроса за закриване на руското посолство в България, което неминуемо ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва", пише Митрофанова.

Тя добави, че ще постави този въпрос пред ръководството на Русия.

Песков отговори на въпроса на Интерфакс дали в Кремъл е получено обжалване от ръководителя на дипломатическата мисия и дали то ще бъде разгледано.

"(Въпросът - ИФ) ще бъде разгледан от Министерството на външните работи (на Русия - ИФ) и при необходимост ще бъде докладван на президента", каза говорителят на Кремъл.

На 28 юни българските власти обявиха, че общо 70 дипломатически и административно-технически служители на руското посолство и други руски задгранични институции в страната трябва да напуснат страната.

По-късно руското посолство у нас поиска София да оттегли решението за експулсиране на 70 служители и даде срок от 24 часа, в противен случай обяви, че ще иска закриване на дипломатическата мисия на РФ в България. Въпреки това премиерът Кирил Петков в петък каза, че няма да промени решението.

Петков призова руските власти да не се съобразяват с искането на Митрофанова. От БСП предложиха Народното събрание да задължи премиера да спре временно решението за изготвяне на руски дипломати, а правителството да предприеме действия за нормализиране на диалога с Русия. Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов отказа да включи точката с аргумента, че трябва да се изчака развоя на събитията.

Това накара парламентарните групи на ИТН, БСП и "Възраждане" да изпратят писмо до президента Румен Радев с искане да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради изгонените руски дипломати. Писмо е подписано от Тошко Йорданов, Георги Свиленски и Костадин Костадинов.

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призова ситуацията да не се драматизира: "Очевидно Руската федерация вярва, че със сила може да принуди България да промени отношението си. Ние трябва да отстоим на този опит и да отстоим тази позиция на правителството".

Изгонване на 70-те руски дипломати и служители получи подкрепа от ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов призова Кирил Петков да не отстъпва от това решение.

ДПС също подкрепи по принцип изгонването на дипломати, които се занимават с дейности, застрашаващи националната сигурност на България, в конкретния случай - на руските дипломати. Това обаче трябва да се прави в рамките на международното и националното право, за което "има голяма тревога дали се спазва". Затова премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев трябва да дойдат в Народното събрание, "за да кажат коя е фактическата картина и истина", обявиха от ПГ на ДПС на трибунка в парламента.