Представители на двете най-големи парламентарни групи в НС - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната", проведоха първите експертни разговори в парламента относно приоритетите на двете партии. По думите на ръководствата на формациите не става дума за преговори за коалиция, а за търсене на допирни точки по ключови политики. Въпреки това от ПП поискаха допирните точки по икономическите политики да бъдат приети за основа на нов бюджет, вместо удължаване на стария, но от ГЕРБ-СДС не дадоха категоричен отговор.

Срещата беше по инициатива на ГЕРБ, но на нея не присъства лидерът Бойко Борисов. От страната на ГЕРБ бяха Десислава Атанасова, Делян Добрев, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Деница Николова и Кирил Ананиев. От ПП присъстваха Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров, Никола Минчев, Даниел Лорер и Венко Сабрутев. 

"Предложихме тази среща с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания. И двете ПГ трябва да имат възможност за диалог тук в парламента на подобна публична и открита среща и да търсят поне постигане на базисен консенсус по важните политики за българските граждани", заяви в началото на срещата председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Ние, водени от разбирането, че е редно да приключи противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за търсене на консенсус, организирахме тази среща с обявените възможности от нас и от вас за търсене на баланс, зад който стоят интересите на българските граждани. Готови сме в този състав, който е пред вас - хора експерти с опит, да водим диалог по определените от вас като значими точки и политики, както и се надяваме, че сте се запознали с нашите приоритети", обърна се към представителите на ПП Атанасова.

По думите ѝ е редно да се търсят възможности България да се възстановява от кризите.

"Ние бихме искали тази среща да е начин за показ пред обществото, че можем да говорим без опорки, без клишета, без заклинания, че можем да говорим конструктивно, ясно и конкретно", подчерта още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя коментира още, че по част от темите, изведени като приоритети от ПП, парламентът с мнозинство вече е взимал решение - сред тях са Еврозоната, Шенген и законите за Плана за възстановяване.

"Естествено, че точка 8 от вашите 16 точки - Закон за Антикорупционната комисия, е на дневен ред в НС. Тя получи подкрепа от нашата парламентарна група", отбеляза Атанасова и допълни, че ГЕРБ има много детайлно разработена програма, отнасяща се до правосъдни реформи.

Снимка: БТА

ГЕРБ е съгласна и с програмата по точка 9 на ПП - за "Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства", макар че смята, че много по-детайлно програмата за култура да е изведена от ГЕРБ.

По темата за здравеопазването Атанасова посочи, че всички трябва да се ангажират.

"През последните дни въпросът със заплащането на труда на българските медици, сестри и санитари, е достигнал точка, в която те обявяват протести, вероятно скоро ще пристъпят и към активни стачни действия. Този въпрос очаква решение на политиците, а ми се струва те да започнат да мислят и като държавници", обясни още Атанасова.

Тя беше категорична, че точката на ПП за таван на цената на тока за българския бизнес също ще срещне подкрепата на ГЕРБ, но в друг размер - над 200 лв.

"И това е проектът на решение, който днес малко по-късно ще обсъдим на извънредното заседание на парламента", добави Атанасова и отбеляза, че се надява ПП да подкрепят техния приоритет битовите граждани да останат на регулиран пазар.

Снимка: БТА

"Считам, че във всички останали точки за удължаване на държавния бюджет, трябва да сме наясно, че има два различни подхода: единият е заедно да остойностим всички мерки във вашата програма и да достигнем до отговор на въпросите по точка 12 - без увеличаване на данъците, и точка 13 - ограничаване на бюджетния дефицит до 3%", заяви Атанасова и подчерта, че ѝ се иска темата "сигурност" да е поставена под внимание.

"Темата за сигурността - тя не присъства в тези 16 приоритетни точки. Но темата за сигурността, мигрантския натиск е пряко свързана с темата за реформи, пряко свързана с отговаряне на изискванията за Шенген", добави тя и даде конкретен пример с убития по-рано на границата полицай.

По думите ѝ, за да има страната напредваща икономика, трябва с инвестиции да се обвърже  инфраструктурният подем.

Снимка: БТА

От своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков благодари за поканата и за формата, в който се провежда срещата.

"За нас това е начинът, по който конструктивни дискусии могат да се провеждат", отбеляза Петков и продължи:

"Искам да се присъединя към вашия призив да почетем човека, който е загинал вчера, изпълнявайки своя дълг като граничен полицай, и да дадем нашите съболезнования към всички негови близки. Този тип трагедии трябва всичко, което от нас зависи, да направим, за да не се повтарят. Това, което искам да ви уверя, е, че дойдохме тук, продължавайки нашите принципи и обещания за един конструктивен диалог. Двата принципа, които ни водят - обещанията преди изборите ние трябва да ги изпълняваме и след изборите и това искаме да го въведем като стандарт, и вторият - да направим всичко възможно да намерим решения за гражданите, които са ни излъчили тук. Ние оставаме на много ясна позиция - на конструктивна опозиция".

Петков ясно подчерта за пореден път, че ПП няма да подкрепи първия мандат и това не са разговори за коалиция.

"Но това, че сме в този голям състав показва нашето желание от ролята си на конструктивна коалиция да работим така, че истинските решения да бъдат случени", каза бившият премиер.

Снимка: БТА

"Ако се сложат правилните икономически параметри, 16 политики са в синхрон, без да трябва да правим компромис между бюджетна рамка и дефицит под 3% и възможността за всички тези социални плащания, които ние сме заложили", подчерта още Петков и заяви, че е необходимо приемането на нов бюджет за 2023 с увеличена минимална заплата и актуализирани социални плащания, тъй като в условията на инфлация всичко трябва да бъде актуализирано. 

Той помоли да покажат презентация на ГЕРБ относно тези 16 точки, но Атанасова призова темата за бюджета и фискалната политика да бъде обсъдена на следваща среща, когато експертите на ГЕРБ ще са направили необходимите изчисления.

"Хай-важната подкрепа за България в този момент е решаването на политическата криза", обясни Атанасова.

"Не сме с грешни впечатления от тази среща. Много по-важно е, ако намерим базов консенсус по различните точки", добави председателят на парламентарната група на ГЕРБ, като увери, че също не смятат, че това е разговор за мандата или за коалиция.

По думите на Атанасова належащите теми, които трябва да се обсъдят, са заплатите на работещите в здравния сектор, за цената на газа и тока, както и дефиницията на "енергийна бедност".

Снимка: БТА

От ПП все пак показаха презентацията си на предлаганата от тях макрорамка. 

"Пред нас не стои изборът "бюджетна дисциплина или финансов пакет", а какво още можем да направим по финансовия пакет при тази бюджетна дисциплина. Тук сте прави, че трябват допълнителни изчисления, за да се конструира конструктивен бюджет за догодина. Защото, иначе, удължаването на действието на сегашния бюджет би било неадекватно. Просто прекалено голяма е промяната в параметрите", заяви Асен Василев.

Снимка: БТА

Делян Добрев и Кирил Ананиев обаче му отговориха, че изчисленията на ГЕРБ са други.

Фискалната прогноза на "Продължаваме промяната" се разминава с прогнозата на други организации и ако не се сбъдне, има риск държавата да изпадне в още по-голям дълг, коментира Добрев.

Кирил Петков заяви, че се надява ГЕРБ да подкрепи декларация, с която да призоват служебното правителство да изработи проект на Бюджет 2023, а не да предлага закон за удължаване на действието на Бюджет 2022. ГЕРБ обаче не дадоха категоричен отговор дали биха подкрепили такъв документ. 

Двете партии се споразумяха да създадат работни групи, които да търсят консенсус по приоритетни политики, като могат да бъдат поканени експерти и от служебното правителство.

В края на миналата седмица президентът Росен Плевнелиев, който ръководи контактната група за съставяне на кабинет заедно със Соломон Паси, обяви, че все пак ще има разговори между ГЕРБ-СДС и ПП.

"Двете политически партии започват да си говорят", заяви тогава Плевнелиев.

"Моите очаквания за утрешната среща в парламента между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" са за диалог без опорки, клишета и внушения. Необходимо е не само да заявим приоритетите си, но и да постигнем базов консенсус кое е изпълнимо и кое е не. Нужна е публична среща, защото напоследък твърде често чуваме за "16- те точки", написа в профила си във Facebook председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От ПП също потвърдиха присъствието си, но подчертавайки, че това категорично няма да са разговори за коалиция с ГЕРБ.

"Ясно казваме, няма да подкрепим първия мандат, 16 приоритета са ни и важни и като опозиция ще ги подкрепим, който и да ги предложи. Показваме на ГЕРБ как трябва да се правят нещата. Миналото на старите договорки в тъмни стаички не работи с нас", заяви Кирил Петков в телевизионно интервю.