Разследващите убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге в пернишкото село Кладница отрекоха да има задържано лице по реда и със средствата на Наказателно-процесуалния кодекс, както по-рано бе съобщено неофициално.

"Няма повдигнати обвинения и няма задържани лица по досъдебно производство, в качеството на свидетели са разпитани 5-6 лица", съобщиха на съвместен брифинг от Окръжна прокуратура-Перник и ОД МВР в града.

Към настоящия момент не са събрани доказателства за виновността на което и да е лице, разпитано по делото.

"Ако има задържан, ще се разбере. Каквото и да кажа в момента, това може да опорочи разследването. Нека да си свършим работата", каза пред медиите старши комисар Павел Млеканов.

"Работи се по много версии и са назначени много експертизи, които ще дадат яснота относно самата специфика на деянието. И в момента се провеждат процесуално-следствени действия, работи се с различни лица. Към момента не мога да дам конкретика, защото е възможно това да опорочи разследването.", каза ст. комисар Млеканов.

Констатирано е нараняване на белия дроб при огледа на трупа. Възложени са експертизи, за да се установи дали това нараняване го е убило, уточниха наблюдаващият прокурор по делото Аделина Алексиева и говорителят на Окръжна прокуратура Албена Стоилова.

От обвинението отрекоха да има доказателства за преместване на тялото, което е открито на пода в гаража на семейния дом в Кладница. 

Иззети са записи от охранителни камери. Не се потвърди версия, че извършителят е част от семейството или близък до семейството, нито че е дело на определен кръг от хора, казаха от прокуратурата.

От обвинението потвърдиха, че синът на бизнесмена е задържан заради пътно-транспортно произшествие в събота вечерта в столицата, по време на което е бил блъснат човек. Младият мъж се е върнал от Швейцария, след като е разбрал за смъртта на баща си, стана ясно по-рано.

Назначени са две експертизи - за установяване на причините за смъртта - съдебно-медицинска, както и комплексна ДНК-експертиза и химическа, уточниха от прокуратурата.

Удо Ланге беше открит мъртъв в дома му. Пристигналият на място лекарски екип не е установил следи от насилие. По време на аутопсията обаче е открита рана в долната дясна част на шията, през която е засегнат белият дроб. Първоначално се смяташе, че тя е огнестрелна, но на следващия ден при огледа е допуснато, че става въпрос за пробождане с нещо като шило. 

По време на изявлението пред медиите не беше дадено уточнение за оръжието на престъплението.

Швейцарският бизнесмен е женен за българка и живее отдавна в нашата страна. Двамата са имали предприятие за силиконови изделия, което преди няколко години са продали на шведска компания. 

Чужденецът е имал бизнес със силиконови изделия в София и е бил убит, след като се е върнал от работа.