Преди два месеца заместникът на Джон Кери по въпросите на Европа и Азия Виктория Нюланд попадна в медиите с нецензурна фраза по адрес на ЕС.
В телефонен разговор с американския посланик в Киев от нея се чу да казва „F... the EU". Изтеклият запис тя нарече "впечатляващо активно мероприятие".

Вижте снимки>>>


Днес от „Атака" я посрещнаха с аналогичен слоган. Депутати от партията и симпатизанти се събраха на протест пред президентството, но до пряка среща не се стигна, след като графикът на Нюланд, която планирала разговори с представители на правителството, остана скрит дори за медиите, предаде Дарик радио.

Другите плакати на атакистите бяха: „Вън US базите от България!", „Не на санкциите срещу Русия!", „Нюланд, не ни вкарвай във война!", „Нюланд, тук е България, не Панама!", „България - вън от НАТО!", „Русия ни освободи от турците, не САЩ!".

От „Атака" определиха визитата на Нюланд като странна и тайна и се възмутиха от липсата на информация за целта на посещението и срещите й.

Волен Сидеров заяви, че това е недопустима проява на тайната дипломация, „демагогията и лъжите на външно министерство и американското посолство".

Скриха я Нюланд. Ние сме тук да кажем не на тайната дипломация, защото с тайна дипломация България е влизала в две национални катастрофи - 1913 г. и 1919 г., и сега отново се води тайна дипломация", каза лидерът на националистите.

По думите му Нюланд е тук, за да вкара България във война, "да се използват базите, които през 2006 г. ги дадоха на американците за подготовка на военни действия за разширяване на НАТО на Изток и евентуални военни провокации срещу Русия".

В подкрепа на думите си той цитира и военния министър Ангел Найденов, който в интервю заявява, че у нас може да се очаква предислоциране на американски войски.

Сидеров обясни, че друга цел на посещението на Нюланд е да лобира за отпадане на мораториума върху добива на шистов газ, както и да убеди българските управници, че трябват по-тежки икономически санкции срещу Русия, "което е пагубно за България".