Яценюк обвини Русия в опит за "военна и политическа" окупация на Украйна и създаване на конфликт, който ще обхване и останалата част от Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Светът още не е забравил Втората световна война, но Русия вече иска да започне трета ", каза украинският премиер на заседание на правителството.

Той призова "цялата международна общност да се обедини срещу руската агресия".

Арсений Яценюк напомни, че Украйна очаква до утре официален отговор от Русия на въпроса защо руски войски се съсредоточават при украинската граница. Той напомни, че на 24 април е задал официален въпрос в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Вътрешният министър Арсен Аваков пък бе категоричен, че Украйна продължава с операцията срещу проруските бунтовници в източната част на страната и разполага с достатъчни военни ресурси да поддържа настъплението без прекъсване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Антитерористичната операция не е преустановена заради заплаха от нашествие на руските въоръжени сили. Операцията продължава. Терористите трябва да са нащрек денонощно. Цивилните няма от какво да се боят, написа Аваков във Фейсбук.

Той отхвърли твърденията, че украинските сили са претоварени и подчерта, че се полагат усилия да се избегнат жертви сред невоюващото население.

Вчера подразделения на украинската армия влязоха в бойни действия в град Славянск с наричащите себе си "опълченци" привърженици на федерализацията. В отговор Русия започна военни маневри по границите с Украйна и призова САЩ да застави Киев незабавно да прекрати военната операция.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че управниците в Киев ще получат кърваво възмездие, затова, че водят война срещу собствения си народ.

"Руските войски, които водят учения близо до границата на Украйна, се доближиха на един километър от границата, но не я пресякоха", съобщи украинският министър на отбраната Михайло Ковал.

Той добави, че въоръжените сили на Украйна са готови да отблъснат всякаква агресия.