27-те страни от Европейския съюз потвърдиха, че във вторник започват преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова - това обявиха в социалната мрежа Екс" от белгийското председателство на ЕС. 

На среща в Люксембург министрите на финансите на ЕС приеха официално преговорна рамка с двете страни кандидатки, като потвърдиха принципното споразумение на техните представители, постигнато миналата седмица, предадоха Франс прес и БТА.  

Това споразумение позволява официалното започване на преговори във вторник в Люксембург. Първо ще бъдат започнати преговорите с Украйна, след това - с Молдова, коментира дипломатически източник.

Държавните глави и правителствени ръководители на ЕС одобриха започването на такива преговори за присъединяване с бившите съветски републики Украйна и Молдова през декември миналата година. Но до момента Унгария спираше започването на официални преговори с Киев, смятайки, че условията не са изпълнени.

На 7 юли Европейската комисия прецени, че двете страни са изпълнили всички условия за започването на официални преговори. ЕК беше поискала от Киев мерки за борба с корупцията и влиянието на олигарсите, както и по-добро спазване на правата на малцинствата - мярка, която искаше и Будапеща поради наличието на унгарско малцинство в Украйна.

През юни 2022 г. ЕС даде на Украйна статут на страна кандидат за присъединяване като силен символен жест след началото на започнатата от Москва война срещу страната. Същият статут получи и Молдова.

Започването на преговорите слага началото на един дълъг и труден етап от процеса на присъединяване. Евентуалното присъединяване към ЕС на 40-милионната Украйна, която има силен земеделски сектор, ще срещне множество трудности, започвайки с финансовата помощ, отбелязва АФП.