Украинските военни съобщиха, че техни безпилотни самолети са поразили четири петролни рафинерии, радарни станции и други военни обекти на територията на Русия по време на нападението в ранните часове на денонощието, предаде Ройтерс.

"Безпилотни летателни апарати атакуваха петролни рафинерии в Афипски, Илски, Краснодар и Астрахан", заявиха украинските военни в изявление в платформата "Телеграм". "Освен това бяха ударени радарни станции и центове за електронно разузнаване на руските нашественици в Брянска област и временно окупирания Крим", се посочва в текста, цитиран от БТА.

Украинските въоръжени сили поразиха и обекти за съхранение и подготовка на безпилотни летателни апарати в руския Краснодарски край.

Безпилотен летателен апарат се разби в петролната рафинерия "Илски" в руския Краснодарски край, при което най-малко двама души са пострадали, а на мястото е избухнал слаб пожар, предаде по0рано Ройтерс, позовавайки се на местните власти.

Украйна системно атакува руската енергийна инфраструктура, за да се опита да наруши руската икономика и способността ѝ да финансира военните усилия на украинска територия.

Рафинерията "Илски" е един от основните производители на горива в Южна Русия, с капацитет за преработка на 6,6 милиона тона суров петрол (132 000 барела дневно) на годишна база. Ръководителят на Северски район в Краснодарския край Андрей Дорошевски съобщи в канала си в "Телеграм", че огънят на мястото на инцидента е бил потушен.

"Тази нощ гражданската инфраструктура на нашия регион бе подложена на масирана атака от страна на престъпния киевски режим", написа той и уточни, че безпилотен самолет е повредил административните сгради в петролната рафинерия.

През февруари обектът отново бе поразен при украинска атака с дронове.

Отделно от това регионалните власти съобщиха, че са потушили открити пожари в петролни депа в Тамбовска и Ростовска област.

По-рано днес руското Министерство на отбраната съобщи, че през тази нощ системите за противовъздушна отбрана на страната са прехванали и унищожили 114 украински безпилотни летателни апарата, включително 70 над Кримския полуостров и акваторията на Черно море, 43 над Краснодарския край и един над Волгоградския край, отбелязва ТАСС. Властите в Краснодарския край съобщиха за един загинал.

Междувременно Киев съобщи, че

ВСУ подсилва района на Часов Яр.

Украйна е разположила подкрепления в района на стратегическия град Часов Яр (Часив Яр на украински), който контролира пътя към големите минни градове в Донбас, предаде Франс прес.

Москва се опитва да превземе този град, който вече е в руини, с цел да направи пробив към Краматорск - главния град, който все още е под украински контрол в региона.

"Подразделенията на 24-та механизирана бригада са пренасочени за усилване на отбраната в сектора на Часов Яр", се казва в изявление на бригадата във Фейсбук, като се признава, че "ситуацията в града и около него е изключително трудна". Бригадата обясни, че нейните бойци "масово унищожават противника", но признаха, че са претърпели и "загуби".

Въздушен видеозапис на града, публикуван в сряда от 225-а украинска щурмова бригада "Черен лебед" в канала ѝ в Телеграм, показва опустошен град, над който се издига дим.

От есента насам Русия пое инициативата на фронта, а украинската армия не разполага с достатъчно човешки ресурси и боеприпаси, припомня АФП. На 10 май руснаците започнаха мащабна сухопътна атака в Харковска област в Североизточна Украйна, като постигнаха най-големите си териториални успехи от 18 месеца насам, преди да бъдат спрени от украинската отбрана.

Според Киев руската армия понася тежки загуби, но със 700 000 военнослужещи, разположени в зоната на военните действия, Москва има числено преимущество.