Районният съд в Карлово остави в ареста 31-годишния кмет на село Войнягово заради това, че откраднал камина от пенсионерски клуб, продал я и след това проиграл парите на комар.

Кражбата на печката тип камина била извършена на 17 юни. Кметът Тодор Танковски поискал ключ за пенсионерския клуб, за да ходи там да танцува. По професия той е хореограф, завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, и водел танцов състав. 

Стойността на задигната камината била не повече от 200-300 лева, но Танковски я продал за 80 лева, които пари проиграл. Взел и част от свързващите елементи за парна инсталация, установени били и липси на строителни материали, купени с бюджетни средства.

На 19 юни Танковски беше арестуван, а вчера прокуратурата му повдигна обвинение и поиска постоянното му задържане. Днес в съда той беше доведен с белезници и под охрана. Адвокатът му Гънчо Гънчев определи зависимостта на кмета към хазарта като болестно състояние.

"Разговарях с моя доверител, той е наясно, че е развил зависимост, която му пречи. Предложих му да го свържа с организации, за да се лекува и да се превърне в нормален член на нашето общество. Доверителят ми е кмет, на предишните избори е избран за трети път с огромно мнозинство, явно си върши съвестно работата", заяви защитникът.

Освен това 31-годишният управник съдействал изцяло на разследващите и признал всичко пред тях. "Той не е женен, няма деца, но има двама възрастни родители, за които се грижи. Баща му е на легло, майка му също е в тежко състояние", добави Гънчев и поиска от съда да пусне Танковски под гаранция в размер на 500 до 1000 лв.

Самият Тодор Танковски заяви, че съжалява за постъпката и също поиска по-лека мярка. "Никога повече няма да си позволя да наруша какъвто и да е закон", зарече се той.

"Ако остане на свобода, съществува реална опасност да извърши друго престъпление, защото е осъждан три пъти и това не го е превъзпитало", посочи прокурор Румен Иванов. Освен това Танковски е действал изключително дръзко, тъй като си е позволил да задигне печката на пенсионерския клуб въпреки поста, който заема.

Съдия Анна Георгиева не уважи претенцията на защитата. Тя взе предвид, че до момента Танковски има две условни присъди. Срещу него има и висящо наказателно производство по сигнал за злоупотреба със средства на община Карлово в размер на 20 хиляди лева. По това производство на Танковски все още не е повдигнато обвинение.

Ако бъде признат за виновен в кражба на имущество на стойност 246 лева, младия кмет го очакват до 10 г. затвор. 

Решението на Районния съд в Карлово подлежи на обжалване пред Окръжния в Пловдив. След заседанието адвокат Гънчев обясни пред "24 часа", че не планира да се възползва от това право, а ще опита да сключи споразумение с прокуратурата. 

За първи път Тодор Танковски е избран за кмет, когато е едва на 22 г. - през 2015 г., издигнат от инициативен комитет. На последните местни избори се яви като кандидат на "Консервативна България", а на парламентарните преди две седмици бе и кандидат за депутат от "Синя България".