"Няма такова нещо двама души да представят една страна. Има една делегация от всяка страна член на НАТО и тази делегация има един ръководител. И около масата има един стол за България. Това е само пиар упражнение. Един ще ни представлява на срещата на върха на НАТО. Най-вероятно на този стол ще стои президентът Румен Радев".

Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV бившият военен министър Тодор Тагарев във връзка с това, че и служебният премиер Димитър Главчев, и президентът Румен Радев ще участват заедно в срещата на върха на НАТО. Тя ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон, съобщиха от правителствената пресслужба.

"От срещата на върха в НАТО - Дневният ред на всяка една такава среща е изключително богат, много въпроси се дискутират. Решенията се изготвят месеци наред. Обикновено няма изненади. Това, което очакваме, е изпълнимостта на регионалните планове за възпиране и отбрана на НАТО, които ние приехме във Вилнюс, но сега те трябва да бъдат напълнени със съдържание. Тези регионални планове реално са планове за водене на бойни действия", каза още Тодор Тагарев.

По думите му модернизацията на българската армия върви с много добри темпове в последните две, три години.

"Нашият кабинет повиши разходите за отбрана номинално с 60%, а като процент от БВП с една трета - само за два бюджета за десетте месеца, в които управлявахме страната. Това създава много по-добри условия от тези досега за набиране на хора и модернизация на въоръжението", добави Тагарев.

"Една армия постоянно трябва да се усъвършенства. Българската армия вече е по-добре оборудвана, отколкото преди няколко години. Следващата година трябва да влязат на въоръжение вече и самолетите F-16, първият от патрулните кораби и да започнат да пристигат бойните машини "Страйкър", отбеляза още бившият министър на отбраната.

Според него трябва да има задължителна военна подготовка, за да има страната ни мобилизационен резерв.

"Подготовката трябва да продължава поне пет, шест месеца и трябва да обхване някои категории български граждани, като например хората, които искат да са на държавна служба", каза Тагарев.