"Щом на мен може да ми бъде казано, че ако не се съглася с хора, които казват какво трябва да се прави - тези, които управляват държавата, ще бъда унищожен физически до две седмици, помислете си какво означава това за всеки един човек" - това казва в свое видео идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов. 

Той прави включване във Facebook групата "Исторически парк" във връзка с предстоящия утре събор "Ново начало", като призовава повече хора да се включат, за да могат да противостоят на това да бъдат съборени. 

"Тук трябва да се съберем 100 000 човека, колкото може повече", казва Михайлов, посочвайки, че идеята на събора не била "да се яде, да се пие и да има музика": 

"Щом на мен може да ми бъде казано, че ако не се съглася с хора, които казват какво трябва да се прави - тези, които управляват държавата, ще бъда унищожен физически до две седмици, помислете си какво означава това за всеки един човек. Нашата сила е в заедността, силата ни е в многото, затова са съборите. Съборът "Ново начало" е мястото, където да покажем нашата заедност. Когато ние сме много, те не могат да ни съборят никога". 

Събитието, за което говори Михайлов, се провежда на 22 и 23 юни и е обявено като Средновековен събор, пресъздаващ материалната и духовна култура на старобългарската (езическа и православна) цивилизация, държавните традиции на Първото българско царство и на Балканите. Съборът се провежда всяка година на територията на "Исторически парк", който в сайта на парка е описан като "своеобразен "Музей на живата история". Организатори на събора са "Исторически парк" АД и Българска школа за старинни войнски изкуства "Величие", откъдето идва и името на партията, изненадала политолози и социолози с влизането си в парламента. 

Билетите за посещението на събора тази година струват 20 лева за възрастен и 10 за деца и пенсионери.

Вчера Николай Марков от "Величие" пък обясни закъснението си в първия ден на 50-ото НС с разговори, в които бил изнудван със запис на Ивелин Михайлов партията им да подкрепи кандидатурата за председател на НС на най-голямата парламентарна сила, както и правителство. 

"Водих разговори с контактни лица от конкретни политически сили. Не мога да ви кажа с кои хора, защото не искам", каза Марков пред журналисти, като добави само, че ставало въпрос за три политически сили. По думите му на срещата били показани компромати за Михайлов, като не ставало въпрос за пари, "а за лични неща".

"Компроматът е компромат не защото е истински, а защото компрометира даден човек", отвърна Марков на въпрос дали записът е автентичен. На въпрос дали може да се разграничи от съмишленика си, Николай Марков заяви: "Няма откъде да "отлюспвам" г-н Михайлов, той не е заместник-председател на партията, не участва в управителното тяло, нито по някакъв начин има връзка с управлението на тази партия".