НАТО планира своя мисия в Украйна, но Унгария няма да участва. Решението за това ще бъде взето на срещата на върха във Вашингтон през юли, съобщи унгарският премиер Виктор Орбан в днешното си интервю за националното радио "Лайош Кошут", записано в Берлин.

"НАТО ще има своя мисия в Украйна, но Унгария няма да участва в нея и няма да предоставя за това свои войници, въоръжение или финансови средства", каза Орбан, цитиран и от унгарския сайт Hirado.

Унгарският премиер уточнява, че е получил гаранции от сегашния ръководител на алианса Йенс Столтенберг и от приемника му Марк Рюте, че ще има правото да се въздържи и Унгария да не се включва в действията на пакта по военната поддръжка на Украйна.

Той публикува и пост в мрежата "Х", от който става ясно, че Рюте предварително му е обещал, че ако стане генерален секретар на НАТО, унгарци да не участват в никаква мисия. По думите на Орбан Унгария ще остане "остров на мира".

"Има цел минимум, която ми се удаде да постигна. Европейският влак потегля в посока към войната", казва той и допълва, че с поддръжката на народа правителството и той лично може да каже "стоп, влакът ще спре и унгарците ще могат да слязат от него".

В същото интервю за унгарското национално радио Орбан описа като "коалиция за война и миграция" новосформиращото се ръководство на Европейския съюз при потенциален втори мандат на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи ДПА.

Той заяви, че "все по-левичарската" коалиция на консерватори, социалдемократи и либерали, които имат мнозинство в Европейския парламент, вече е постигнала съгласие по въпроса.

По време на неофициалната среща в понеделник на лидерите на ЕС в Брюксел не беше постигнато споразумение за попълването на водещите позиции в ЕС след състоялите се в началото на месеца избори за Европейски парламент.

"Това обаче беше свирен мач. В ЕС се появи провоенна, промигрантска и антиикономическа коалиция", заяви Орбан, цитиран от БТА.

Според унгарския премиер "ролята на Велзевул" в изграждането на въпросната коалиция играе лидерът на консервативната и най-голяма в ЕП Европейска народна партия Манфред Вебер. Според Орбан Вебер е "стар враг на Унгария", в сравнение с който Урсула фон дер Лайен е "дъщеричка на свещеник".

Според Орбан коалиция от "Веберианци" ще изпълни "Плана Сорос", според който роденият в Унгария милиардер Джордж Сорос се опитва да наводни Европа с мигранти, за да лиши европейските народи от тяхната християнска и национална идентичност. "Планът Сорос" се смята за конспиративна теория, прокарвана от крайната десница в европейски и световен мащаб.

"В Европа се извършва обмен на население, белите, християни, съзнаващи традициите - да ги наречем европейци - стават все по-малко, а броят на внесените мигранти се увеличава", продължи Орбан.

Днес в Берлин германският канцлер Олаф Шолц планира да проведе среща с Орбан. Унгария поема ротационното председателството на Съвета на ЕС на 1 юли.