Руският външен министър говори на среща с млади дипломати от Общността на независимите държави (ОНД) в Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано той бе цитиран, че управниците в Киев ще получат кърваво възмездие, затова, че водят война срещу собствения си народ.

"Русия се придържа към Женевското споразумение за Украйна, чиято цел е да се облекчи напрежението, но Вашингтон го нарушава", отговори Лавров на американския държавен секретар Джон Кери, който обвини Русия за продължаващата нестабилност в Източна Украйна.

По думите му, САЩ искат да опетнят Москва и определи тона на американския държавен секретар като "неприемлив".

Министърът заяви, че проруските милиции в Източна Украйна ще предадат оръжията си и ще освободят окупираните административни сгради само ако властите в Киев започнат да изпълняват Женевското споразумение, ако разчистят Майдана и освободят нелегално окупираните сгради там.

"В Киев все още съществува Майдана и никой не смята да си тръгва оттам. Вместо автомобилни гуми сега (на площада) се поставят бетонни блокове".


Джон Кери заяви по-рано, че правителството на Украйна "от самото начало" изпълнява женевското споразумение. По думите му, светът признава "правилността на действията на украинското правителство", но вижда, че Русия е "застанала на пътя на дестабилизацията".

Той предупреди, че ако Москва не предприеме незабавни стъпки за намаляване на напрежението, това би било "сериозна" и "скъпоструваща грешка", предаде АП, цитирана от БТА.

В такъв случай Вашингтон не би имал друг избор, освен да наложи допълнителни санкции.

Кери обвини Русия, че използва пропаганда, за да скрие какво опитва да направи в Източна Украйна - да дестабилизира региона и да подкопае планираните за следващия месец избори в страната.

Американското разузнаване имало данни, че руските специални служби "играят дейна роля в дестабилизирането на обстановката" в Украйна. Някои от агентите са били заснети в Славянск, посочва ИТАР-ТАСС.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви днес, че Русия иска да започне Трета световна война.