Тази седмица лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят за това кой да заеме най-високите постове в ЕС. Следващата седмица те ще опитат отново. Но партията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен става алчна - и това може да има сериозни последици за нея и за континента.

И така, какво следва за фон дер Лайен и къде са големите европейски играчи? "Политико" разполага с отговорите на някои от най-сериозните въпроси, свързани с разпределянето на големите работни места.

Ще получи ли Урсула фон дер Лайен благословията на лидерите на ЕС следващата седмица?

Първата задача на фон дер Лайен - да получи одобрението на лидерите на ЕС - все още не е решена. Нейната дясноцентристка Европейска народна партия, победител на европейските избори, вдигна залозите, като поиска по-голямо парче от тортата с най-добрите работни места след победата си. На срещата на върха в понеделник ЕНП настояваше да се раздели петгодишният мандат на председателя на Европейския съвет със социалистите.

Надменността на консерваторите подразни социалистите, втората по големина група в Европейския парламент.

"ЕНП запали огън, който вече не може да контролира", каза един от служителите на ЕС, пожелал анонимност. "Ако продължат с това издевателство, най-голямата мечта на [Шарл] Мишел да се справи с Урсула ще стане реалност" - препратка към плановете на председателя на Европейския съвет да осуети амбициите на фон дер Лайен за втори мандат.

Засега фон дер Лайен остава категоричен фаворит да остане на поста. Макар че преди изборите се спрягаха и други имена като хърватския министър-председател Андрей Пленкович и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, никой не ги смята за реални алтернативи, още повече че те ще трябва да намерят подкрепа и в Европейския парламент.

Следващата стъпка на висшето ръководство на ЕС е да удвои усилията си в задкулисните преговори, за да утвърди фон дер Лайен на срещата на лидерите на ЕС на 27-28 юни в Брюксел.

"Никой не ни казва: "Вие сте прецакани", каза служител на ЕНП, близък до фон дер Лайен.

Но това не е толкова ясно. Колкото повече време отнема намирането на подкрепа за сегашния пакет от висши длъжности - фон дер Лайен в ЕК, португалецът Антониу Коща като председател на Европейския съвет, малтийката Роберта Мецола като пердседател на Европейския парламент и естонката Кая Калас като ръководител на външната политика - толкова повече нараства рискът той да бъде подкопан. Друг служител на ЕС се пошегува, че "ако те прецакат в политиката, обикновено не получаваш предварително учтиво предупреждение".

Какво всъщност иска Джорджа Мелони?

Италианският премиер Мелони е част от крайнодясната група на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. Тя отправя предупредителни изстрели, че не е доволна от това, че е изключена от преговорите за висшите длъжности, в които участват коалиционните партньори - ЕНП, социалистите и либералите.

Снимка: LaPresse чрез АП/Cecilia Fabiano/БТА

"Ако трябва да говоря от името на [Италиански братя], трябва да ви кажа, че засега за нас е невъзможно да гласуваме в полза на Урсула фон дер Лайен или на всички останали, защото не знаем политическия дневен ред", заяви Никола Прокачини, европейски депутат от групата на Мелони.

Мелони изтъкна, че нейната група в момента е третата по големина в 720-местния Европейски парламент, като изпреварва либералите за това място.

"Когато бяхме в Европейския съвет, някои пристигнаха с предложения за висшите длъжности, без дори да се замислят какви са индикациите на избирателите и промяната в стъпката по отношение на приоритетите", заяви Мелони в сряда. "Мисля, че тези, които се опитват да сключат тази сделка, се опитаха да избързат, защото осъзнават, че това може да бъде крехко споразумение."

Тъй като ЕКР няма да бъде част от коалицията, подкрепяща фон дер Лайен, водещите преговарящи от трите центристки партии не виждат защо тя трябва да участва в задкулисните консултации.

Що се отнася до исканията, Мелони държи картите си близо до гърдите си, заявиха петима дипломати от ЕС.

Тя иска да получи висш икономически ресор за Рим в следващата Комисия, както и поста изпълнителен заместник-председател или заместник-председател на ЕКР. Едно от основните имена, които се спрягат за този пост, е Рафаеле Фито, настоящият италиански министър на ЕС. Умереният Фитто е възприеман като мост между партиите, след като през 2015 г. напусна "Форца Италия" на Силвио Берлускони, член на ЕНП, за да се присъедини към ЕКР. Неговото оттегляне от правителството също така няма да доведе до пренареждане на кабинета на Мелони.

Елизабета Белони, настоящият ръководител на италианското разузнаване, която организира срещата на Г-7 миналата седмица, е друго име, което циркулира в Рим и Брюксел за ролята на главен дипломат на ЕС. В сегашния пакет от предложения за висши длъжности този пост ще бъде поверен на естонския министър-председател Калас.

Длъжностни лица подчертават, че шансовете на Белони да получи тази роля изглеждат малки, тъй като Мелони изглежда по-заинтересована от икономическия ресор, а е важно някой от източната част на блока да получи един от най-високите постове в ЕС.

Защо всички се интересуват толкова много от Мелони?

Технически погледнато, фон дер Лайен не се нуждае от подкрепата на всички лидери на ЕС. Тя може да премине с подкрепата на мнозинството от тях и без подкрепата на италианския министър-председател.

Въпреки това "не виждам нов председател на Комисията да встъпи в длъжност без подкрепата на италианския премиер", казва София Русак, изследовател в Центъра за европейски политически изследвания.

Снимка: БТА/АР

Мелони, лидерът на третата по големина икономика в блока, е един от малкото европейски лидери, които излязоха в подем от европейските избори.

"Не може просто да продължавате да игнорирате Мелони", казва друг дипломат от ЕС, който предупреди, че нещата могат бързо да ескалират, ако никой не протегне ръка на Рим.

Друг служител на ЕС подчерта, че "няма такова нещо като бойкот срещу Мелони" от страна на преговарящите от ЕНП, социалистите и либералите. "Няма никакво намерение ЕКР да бъде включена в коалицията. Но има уважение към ролята на Мелони в Европейския съвет".

Достатъчно ли е това, за да остане Изтокът доволен?

Сегашният пакет ще даде висшия пост на кандидат от една от източните страни на ЕС (естонката Калас), чиято политическа тежест стана по-важна след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Полша също има влияние в преговорите. Министър-председателят Доналд Туск е единственият лидер на ЕНП в голяма европейска държава и излезе по-силен от европейските избори. Неговият външен министър Радослав Сикорски отхвърли потенциална роля на комисар по отбраната на ЕС, защото няма достатъчно тежест.

Твърди се, че вместо това Варшава се стреми към по-голям ресор, като например разширяването, докато други държави от Централна и Източна Европа се надяват да си осигурят ресора транспорт, тъй като го смятат за ключов за увеличаване на обема на търговията с останалата част от блока.

Какви са следващите стъпки?

Водещите преговарящи от трите основни политически групи водят постоянни разговори за фиксиране на сегашния пакет от най-важните длъжности, когато лидерите на ЕС ще се срещнат следващата седмица. Преди тази среща преговарящите са предвидили провеждането на видеоразговор, съобщиха двама служители, информирани за преговорите.

След това топката ще бъде в полето на Европейския парламент, който трябва да гласува за следващия председател на Европейската комисия в средата на юли. Този сценарий позволява да се избегне лятото на политическа несигурност на най-високо равнище в ЕС, докато Русия продължава да води война в Украйна и при очертаващите се избори в САЩ през ноември, подчертаха дипломатите.

Ще успее ли Фон дер Лайен да се справи с Европейския парламент?

Европейският парламент, второто препятствие, което фон дер Лайен трябва да прескочи, също все още не е решен. Коалицията на ЕНП, социалистите и либералите рискува да се окаже твърде малка, за да осигури на фон дер Лайен необходимите 361 гласа (от общо 720), тъй като някои експерти смятат, че около 10% от членовете на ЕП в тези редици едва ли ще гласуват за нея. Тази коалиция има около 400 членове на ЕП. Неотдавнашното "алчно и арогантно поведение" на ЕНП може да доведе до по-голямо изтичане на гласове от социалистите, заяви друг служител на ЕС.

Снимка: БТА

В Европейския парламент е достатъчен един удар и си аут. Ако фон дер Лайен се провали, Европейският съвет трябва да предложи алтернативен кандидат за председател на Европейската комисия. Това рискува да доведе до институционална криза, предупредиха дипломати.

"Това е голяма авантюра", ако фон дер Лайен се провали, казва Русак. "Това ще бъде доста вредно за репутацията на институциите на ЕС и ще забави ужасно нещата ... тогава цялата работа ще започне отначало", допълва тя.

Един от дипломатите предположи, че ако назначението на фон дер Лайен не бъде одобрено, останалите пъзели за висши длъжности могат да бъдат застрашени. Полът и националността на алтернативния кандидат може да нарушат сегашния баланс, който фон дер Лайен постига с Коста и Калас.

"Трудно би било да я заменим с друга жена от ЕНП от Северна Европа. В зависимост от това, кой ще бъде предложен за заместник, може да се наложи да се пренаредят и всички останали", казва един дипломат.

Кога ще приключи това?

Ако лидерите на ЕС одобрят пакета за заемане на висши длъжности през следващата седмица и Европейският парламент подкрепи фон дер Лайен в средата на юли, новата Европейска комисия ще бъде назначена около 1 ноември.

Ако лидерите на ЕС не успеят да се споразумеят за това следващата седмица, те ще се срещнат отново за допълнителен Европейски съвет през лятото (и ако е необходимо, още веднъж, и отново). Следващата възможност за гласуване на бъдещия ръководител на изпълнителната власт на ЕС в Европейския парламент ще бъде едва през септември (ако не се постигне консенсус през юли), което също ще забави старта на следващата Европейска комисия.