Левицата организира събирането на подписите и ги внесе в Народното събрание в края на юли. По време на парламентарния контрол днес социалистите се поинтересуваха какви са резултатите от задължителната в такива случаи проверка.

"Събрани са 717 021 подписа. 543 639 са валидните подписи. 24% са некоректни данни – това са 173 382 подписа. В малко над 137 000 от тях имаме грешни данни, грешни ЕГН. 28 000 са подписите събрани два или три пъти на едно и също лице", уточни Павлова, цитирана от „Фокус”.

Тя добави, че над 2200 са лицата под 18 години, а над 1300 са тези, които не са български граждани. Почти 3000 са подписите на починали граждани.

Председателят на парламента Цецка Цачева информира, че резултатите от проверката са разпределени на комисиите по правни въпроси - като водеща, и по регионална политика - като съпътстваща. Текат сроковете за обсъждане на искането в комисиите, допълни тя, цитирана от БТА.

Янаки Стоилов поздрави служителите на министерството за сравнително бързата работа. „Да поздравим и стотиците хиляди български граждани”, каза депутатът и уточни, че съгласно процедурата в следващите седмици подписката вече може да бъде обсъждана по същество.

По закон са нужни 500 000 подписа, за да може да има референдум в страната, което означава, че този за АЕЦ "Белене" е възможен. Въпросът за референдума гласи: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?

След като подписите бяха събрани, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не се съмнява, че управляващите ще се опитат да саботират референдума. Премиерът Бойко Борисов обаче отвърна, че напротив - ГЕРБ е "за", единствено настоява той да бъде проведен заедно с изборите догодина, за да излезе по-евтино. По думите му един референдум струва към 30-40 милиона лева, колкото и един парламентарен вот например.

По-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов предупреди, че зад американския консорциум, който изненадващо прояви интерес да инвестира в "Белене", стои Кремъл, който си прави шега с нас. Вече стана ясно, че БСП ще загуби референдума и затова беше задействан този сценарий, смята бившият премиер.