Дебатът за Зелената сделка, за зеления преход зад нея, надхвърля далеч разговора за климатична неутралност, за зелена и кръгова икономика, за съхраняване на биоразнообразието, за инвестиции и т.н. Залогът вече е много по-голям. Залогът е за нашето ниво на амбиции на национално, регионално и на европейско ниво. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е NewsТридневното събитие започва в 9 часа днес в столичния София Ивент Център и ще продължи до петък, 28 юни. По време на събитието над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят. 

По думите на държавния глава залогът е как ние си представяме нашето бъдеще на глобалната икономическа, социална, зелена и технологична карта.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Румен Радев поздрави организаторите на форума за това, че са се заели с мисията да се проведе важен разговор за хода на зеления преход. 

"Аз с готовност откликнах на поканата да бъда за трета поредна година гост на този изключително престижен форум. Не съм тук, за да дам някакви особено важни насоки за развитието на зеления преход, тук съм, за да приветствам всички вас и най-вече да изразя своята признателност към организаторите, че се нагърбват с тази изключително важна мисия - да проведем този открит, задълбочен и всеобхватен разговор за хода на Зеления преход", заяви той.

Президентът изтъкна, че е удовлетворен от факта, че обхватът на разговора за Зеления преход се разширява.

Румен Радев поздравява председателя на борда на директорите на Dir.bg, инициатор и основател на форума "Green Transition" Моника Станишева

Снимка: БТА

"И като участници, и като представители на бизнеса, синдикатите и неправителствените организации, и като обхват на темите в социален, икономически и обществен план - от селското стопанство през зеленото финансиране, енергетиката до Космоса. А всъщност това е разговор за нашето бъдеще - на България, на региона, на Европа. Мисля, че това е и заслугата на организаторите - защото дебатът за Зелената сделка и Зеления преход надхвърля далече разговора за климатична неутралност, зелено финансиране, за зелена и кръгова икономика, за съхраняване на биоразнообразието, за инвестиции и т.н.. Залогът е по-голям - залогът е как ние си представяме нашето бъдеще на глобалната, икономическа, социална, зелена и технологична карта", добави Радев. 

Снимка: Булфото

По думите на президента именно на такива форуми в задълбочена, открита и широкообхватна дискусия, можем да преценим къде се намираме в момента, къде искаме да бъдем, с какви инструменти и политики можем да постигнем желаното бъдеще и какви са предизвикателствата и рисковете в този процес на преход.

"Защото аз съм убеден, че няма европейски гражданин, който да не иска да живее в една красива, чиста, екологично съобразна среда. Ако Зелената сделка е красивата картина на нашето бъдеще, то трябва да ни е ясно, че това е един сложен процес, който е непрекъснат и всеобхватен - засяга всички аспекти на нашия живот. От начина, по който ние произвеждаме и консумираме енергия, стоки и услуги. От начина, по който ние се придвижваме, прекарваме свободното си време и се отнасяме към природата. Това е един процес на дълбока личностна трансформация, който обхваща възпитание, образование и себеусещане. И ако искаме да сме успешни в този процес, трябва да идентифицираме рисковете и да се научим да ги управляваме", категоричен бе Радев. 

Снимка: БТА

В речта си президентът обърна внимание и на рисковете в процеса на зеления преход. 

"Рискът от високата скорост е най-сигурният път към катастрофата. През 2021 година, преди да избухне енергийната криза, започвахме всеки Европейски съвет с прекрасни слайдове за зеленото бъдеще, което имаше огромна политическа воля и натиск да стане сега. Да се откажем по-бързо от базови мощности - ядрени, въглища и газ - преди да разполагаме с достъпни, рационални системи за съхраняване на енергия от ВЕИ. И тогава аз и други лидери предупреждавахме - не ни тласкайте толкова бързо. Какво се случи няколко месеца по-късно - как избухна и се разви енергийната криза, с чиито последици още се борим, вие знаете много добре", припомни Радев.

Държавният глава изброи и останалите рискове - прекомерни амбиции, социален, недостатъчна комуникация и много важния - политическия риск.

"Затова, когато имаме политически натиск от най-високо ниво да се осъществят най-бързо зелените политики без да има задълбочен експертен анализ и необходимите икономически, организационни и технологични предпоставки това да се случи. Пренебрегването на тези рискове доведе до редица слабости в процеса на Зеления преход. Станахме свидетели на кризи - икономически, социални и дори политически сътресения в нашето европейско семейство. Ако преди няколко години улиците на Европа бяха пълни с гневни екоактивисти, сега те са пълни с гневни фермери и все повече европейци се вълнуват повече от политическата, икономическа и геополитическа нестабилност, от миграцията и войната, и от растящите разходи за живот, отколкото от климатичните промени. Много млади хора в кампанията и в самите избори за Европейски парламент застанаха зад крайнодесни и популистки партии, които яростно отричат Зелената сделка. И това са наистина тревожни симптоми и това е една от основните задачи на ЕП и ЕК - да убедят гражданите на Европа, че Зелената сделка е преди всичко възможност. Една всеобхватна възможност да модернизираме нашите общества и да преодолеем някои предубеждения", категоричен бе президентът.

Румен Радев и бившият премиер и председател на ПЕС Сергей Станишев

Снимка: Булфото

Той открои голямата задача пред обществата и правителствата в Европа - да се върне доверието и да се убеди европейският гражданин, че зеленият преход може да бъде уникален шанс за модернизиране на обществата и страните, за да бъдат постигнати икономически и социални резултати на съвсем друго ниво.

"Зелената сделка не е да уронва нашата конкурентноспособност, а напротив тя може да я повиши на друго ниво. Зеленият преход може да бъде огромен шанс в сферата на заетостта, но на друго по-високо ниво. За да се случи всичко това, ние трябва да имаме добре обмислен и комуникиран с обществото подход, който да мобилизира политиците и администрацията. Който да насърчи регионалното и трансграничното сътрудничество. Ние трябва да мобилизираме науката, образованието и възпитанието. Целият този процес, койти изгражда личностите на бъдещето, така че ние да гарантираме нашия успех. Въпросът вече не е какво искаме да постигнем - той беше изчерпан в първите две издания на този форум. Тук въпросът е как и кога да го постигнем", каза още Румен Радев. 

Снимка: Булфото

"Най-важното, според мен, е идеята за зеления преход да стигне до отделния човек. Ние трябва да говорим и да работим за личностния зелен преход, когато всеки гражданин и бизнес, особено фамилен, малък и среден - усети ползите от тази зелена трансформация. А това изисква много работа, политики и инструменти, насочени към отделния човек и бизнес. Изисква и сериозни инвестиции в науката, образованието и иновациите, защото ако искаме да стигнем до този нов качествен скок, това означава нови технологии, сериозно зелено инвестиране и финансиране, това означава развитие на нови клонове в науката, на иновациите. И аз се радвам, че всяка година се дискутират все повече тези теми. Радвам се, че можем да дебатираме върху условията и всички фактори, които влияят върху зеления преход, така че ограничените ресурси да бъдат вложени в рационална посока, която да доведе до желани от обществото резултати", завърши речта си президентът. 

Снимка: Булфото

Дискусиите от първия ден от Green Transition Forum 4.0 са с фокус върху зеленото финансиране, земеделието, транспорта, климата, декарбонизацията и ESG.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.