За свикването на референдум са нужни 500 000 гласа.

„Не може управляващите да манипулират, да лъжат. Искаме да бъде чут гласът на хората. За първи път от 23 години българска демокрация има пряко допитване да има референдум”, каза Станишев.

Към 120 папки с подписите за референдум бяха пренесени на ръце от около 200 млади социалисти и депутати, начело със Станишев, от централата на партията на „Позитано” 20 до Народното събрание. Социалистите изминаха пеша разстоянието. Някои от тях носеха плакати, на които пише: „За пряка демокрация”, „За референдум”, „Чуйте гласа на хората” и други, предаде "Фокус".

В щаба по събиране на подписи са работили над 30 политически сътрудници на партията, които са обработвали данните от различните общини в страната. В началото е имало по-голям процент невалидни подписи, след като са завишени изискванията и критериите, и невалидни не са повече от 10%, които впоследствие са коригирани, съобщи по-рано секретарят на БСП Катя Николова.

Станишев коментира, че този брой подписи прави референдума задължителен. До Нова година трябва да бъде насрочена датата за допитването, смята той.

Попитан дали очаква опити от управляващите да осуетят провеждането на референдум, Станишев коментира, че това би било скандално, тотално и грубо погазване на конституцията, законите и демокрацията в България. Ако тръгнат в тази посока, това би било самоубийството за ГЕРБ, смята той.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов обясни, че подписката трябва да бъде предоставена на ГРАО за незабавна проверка и, след като бъде установено наличието на 500 хиляди редовни подписа, парламентът трябва да приеме решение, а президентът да определи датата за допитването.

Акцията на социалистите предизвика скандал в парламента.